Itt a lista, milyen oltásra mi adható harmadiknak

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Katasztrófa

Müller Cecília orvosoknak és kórházaknak küldött leveléből derült ki, mi a protokoll.  

Miután kiderült, hogy a hét második felében indul a regisztráció a harmadik oltásra, az RTL Klub Híradója megszerezte Müller Cecília országos tisztifőorvosnak azt a háziorvosoknak és kórházaknak írt levelét, amelyben ismerteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eljárásrendjét a harmadik oltásokról.

A levél szerint a tisztifőorvos engedélyezi a vakcinák keverését, főleg időseknek és krónikus betegeknek. Főszabály szerint a második oltás után 4-6 hónapnak kell eltelnie, a páciensek választhatnak majd, de a végső szó elvileg az orvosé. 

Amellett, hogy lehet ugyanazt a vakcinát kérni, amellyel eredetileg beoltották az illetőt, a keverés esetén a következő az ajánlás: 

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • Janssenre adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • Modernára adható Janssen, AstraZeneca és Sinopharm,
  • Pfizerre adható Janssen, AstraZeneca és Sinopharm,
  • Sinopharmra adható Pfizer, Moderna, Janssen és AstraZeneca,
  • Szputnyik V-re adható Pfizer, Moderna és Sinopharm. 

Müller Cecília kedden a közmédiának arról beszélt, hogy a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Azt is mondta, hogy a keverés esetén a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson&Johnson) kapott, az elölt vírust tartalmazó (Sinopharm) vagy mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kaphat emlékeztetőül és fordítva, ugyanis erőteljesebb immunválaszt várnak attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. 

Müller akkor úgy fogalmazott, hogy a harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. 

A harmadik oltásról korábban Duda Ernő virológust kérdeztük: 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk