Müller Cecília elmondta, kinek kéne harmadik oltást kérnie

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.07.27 16:42

Katasztrófa

A harmadik oltás fajtájáról az orvosnak kell döntenie. 

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a közmédiának kedden.

Müller közölte:

a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson&Johnson) kapott, az elölt vírust tartalmazó (Sinopharm) vagy mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kaphat emlékeztetőül és fordítva, ugyanis erőteljesebb immunválaszt várnak attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. De az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt - fűzte hozzá.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt

- hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. 

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Megjegyezte: a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Müller Cecília hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik;

mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Mint arról beszámoltunk, hétfő este, azaz hat nappal az újabb oltási kör kezdete előtt sem voltak még ismertek a vonatkozó szabályok, az például, hogy ki, hol milyen vakcináért jelentkezhet, több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania

A harmadik oltásról korábban Duda Ernő virológust kérdeztük: 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk