Jó hír: lassul a vírus terjedése Oroszországban

  • narancs.hu
  • 2020. július 21.

Katasztrófa

De még így is 5000 felett van a diagnosztizált betegek száma naponta.

Az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 5842-vel 783 328-ra emelkedett Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény, amely arányát tekintve 0,8 százalékos, április 29. óta egymás után másodszor csökkent 6 ezer alá, ezúttal a hétfői negatív rekordot is alulmúlva 98 fővel. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 24,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 830 926), Brazília (2 118 646) és India (1 155 338) után.

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki apparátus második embere a városvezetők keddi szkolkovói tanácskozásán arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány terjedése visszaesőben van, "ennek a történetnek még messze nincs vége". Hangot adott meggyőződésének, hogy Oroszország a védekezésben erkölcsi vezető szerepet tölt be.

Ruszlan Calikov orosz védelmi miniszterhelyettes az Argumenti i Fakti című lap keddi számában bejelentette, hogy már kész a Covid-19 elleni vakcina, amelyet katonavirológusok és az egészségügyi tárca Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézetének (NICEM) szakemberei közösen fejlesztettek ki. Elmondta, hogy a klinikai tesztelés eredményeit véglegesen kiértékelték, az abban részt vevő önkéntesek pedig kivétel nélkül megszerezték az immunitást.

Korábbi hivatalos nyilatkozatok szerint az orosz vakcina bejegyzése augusztusban várható.

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy a Puskin nevét viselő moszkvai Seremetyjevo repülőtér belső járatokra szakosított B terminálján az utasok hétfő óta egyórás Covid-19-gyorteszt elvégzését igényelhetik. A külső és belső járatokat egyaránt fogadó D terminálon a szolgáltatás jövő hétfőtől lesz elérhető, a nemzetközi légi forgalom újraindítására való felkészülés jegyében.

A tesztelést az RFPI által az egyik leggyorsabbnak és legpontosabbnak nevezett EMG cég mikrolaborjaival fogják elvégezni, az eredményről pedig orosz és angol nyelvű igazolást adnak.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk