Kásler: "Volt olyan kórház, ahol az intenzív osztályon lévők 80 százalékát elveszítették"

  • narancs.hu
  • 2021. május 4.

Katasztrófa

A miniszter szerint a harmadik hullám a másodikhoz képest 160 százalékkal volt agresszívabb.

„Volt olyan kórház, ahol az intenzívosztályon lévők 80 százalékát elveszítették, máshol ez csak 50 százalék volt” - mondta el Kásler Miklós miniszter a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában. 

Az atv.hu összefoglalója szerint Kásler beszélt a kórházakban tett látogatásának tapasztalatairól is, elmondta, hogy "az orvosok és a nővérek azzal szembesültek, hogy egyre fiatalabb betegeket hoznak egyre súlyosabb állapotban, és mivel célzott terápia nincs, csak tüneti kezelés van, illetve tapasztalati alapon folyik a terápia a központi irányelvek szerint, nem tudták a betegeiket meggyógyítani".

A miniszter beszélt a koronavírus indiai mutációjáról is, szerinte nem is a fertőzés gyorsasága az, ami aggasztó, hanem, hogy a betegség lefolyása úgy tűnik a jelek alapján, hogy súlyosabb. „Azt pedig, hogy a vakcinákra hogy reagál, ezt pontosan jelen pillanatban nem tudjuk megítélni” – majd hozzátette, hogy előbb vagy utóbb, de Magyarországon is meg fog jelenni az indiai mutáns.

A járvány eddigi intenzitásáról elmondta:

  • a második hullám kilencszer agresszívabb volt a fertőzések számát tekintve az elsőnél,
  • míg a harmadik hullám pedig a másodikhoz képest 160 százalékkal.

Beszélt továbbá arról, hogy fontosnak tartja, hogy a 12 éven felüli gyermekek oltása is elkezdődhessen. Mint mondta, a Pfizernél erre vonatkozóan már klinikai vizsgálatok elérték a harmadik fázist, ahogy a többi vakcina esetében is „körülbelül 3-7000 közötti az eddig beoltott ifjabb korosztályba tartozó emberek száma, és ahogy ezeknek a kiértékelése megtörténik, abban a pillanatban azonnal átveszi Magyarország”.

 

Neked ajánljuk