Már nincs messze tőlünk az indiai mutáns vírus

  • narancs.hu
  • 2021. április 16.

Katasztrófa

A kettős mutánsnak is hívott kórokozó hetek alatt jutott el Európába, ellenállóbb és fertőzőbb az eredeti kínai változatnál.

Egy hónap sem kellett hozzá és eljutott Indiából az Egyesült Királyságba a koronavírus azon változata, amely kettős mutációjával a virológusok szerint újabb veszélyt rejthet magában –  írja a Telex, a  SkyNews cikkét szemlézve. A királyság területén már 77 esetben észlelték ezt a variánst, ebből négy megbetegedést Skóciában regisztráltak, vagyis az új mutáció országosan jelen lehet, még ha egyelőre elenyésző számban is.

Mint a portál emlékeztet, az 1,3 milliárdos lakosságú Indiában márciusban naponta átlagosan 35 ezer, mára viszont ötször ennyi fertőzést regisztrálnak. Ez a lakosság méretéhez képest nem sok, a növekedés viszont aggasztó, különösen annak ismeretében, hogy az indiai egészségügyi infrastruktúra okán sok fertőzés be sem kerül a statisztikába, amely hivatalosan 14,5 millió fertőzésről és 175 ezer halálos áldozatról tud, naponta több mint 900 halálesettel.

A gyanú szerint a vírusnak ez a – hivatalos nevén B.1.617-es – mutációja lehet felelős azért, hogy a járvány terjedése jelentősen felgyorsult Indiában. A Telex idézi a BBC-nek nyilatkozó indiai virológus, Sahid Dzsamil szavait is: a szakértő szerint a Covid indiai változatánál a mutáció a koronavírus tüskéjét alkotó fehérjét módosítja: így a vírus hatékonyabban kapaszkodik meg a sejten, és ellenállóbb lesz az immunrendszerrel szemben is.

 

(Címlapi képünk illusztráció.)

Figyelmébe ajánljuk