Készülni kell a negyedik hullámra a kutató szerint

  • narancs.hu
  • 2021.04.15 15:25

Katasztrófa

Idén nyáron még hanyagolni kéne a többezres tömegrendezvényeket, mondja Kemenesi Gábor.

„Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni. Most kell beszélni róla, ugyanis az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák” – írja a Portfolión Kemenesi Gábor biológus, víruskutató.  

Tavaly is említett hasonlata szerint az erdőtűz eloltása után megmaradó parazsat a szél alkalomadtán fellobbanthatja. Tavaly nyáron a vírus terjedése alábbhagyott, de mégis akadtak, akik továbbadták. Példaként a tavaly februári bostoni üzleti konferenciát hozza föl: több száz ember megbetegedését vezették vissza egyetlen, aktívan fertőző ember jelenlétére a későbbi kontaktkutatással. A rendezvényről százféle terjedési láncolaton keresztül jutott el több tízezer emberhez a vírus, többek között hajléktalanszállókra, idősotthonokba is. „A vírus genetikai lenyomataiból egyértelműen igazolni lehetett az esemény szerepét a teljes régióra vonatkozó járványhelyzet alakításában” – emlékeztet a víruskutató.

Kemenesi szerint is a vakcinák segítségével lehet kijutni ebből a bajból, de emellett továbbra is vigyázni kell, mert a járvány terjedése több variáns megjelenésével jár, és ez a jelenség az oltás eredményessége ellen hat.  

Fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére.

„A visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán. Nem látjuk előre, hogy pontosan hány ember lesz védett, és a terjedés megakadályozásában milyen hatásosságú vakcinával rendelkezünk majd. Azt sem láthatjuk, hogy a vírus milyen evolúciós fejlődésen megy át addigra” – írja. 

Továbbra is fontosnak tartja az óvatosságot, az őszinte kommunikációt, a diagnosztikai, járványügyi és kórházi kapacitások növelését, és azt, hogy a járvány elleni védekezésben a döntésekkor vegyék figyelembe, a vírus nem áll meg a határon.

A víruskutató azt írja, a többezres tömegrendezvényeket „hanyagolná”, annak érdekében, hogy ősszel ne legyen megint „erdőtűz”. 

Neked ajánljuk