Kemenesi Gábor az AstraZeneca-vakcináról: nem gyanús a helyzet

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Katasztrófa

Rutinvizsgálatok zajlanak.

Mint arról lapunk is beszámolt, a múlt hét folyamán több ország is felfüggesztette az oltást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájával, miután néhány beoltott szervezetében vérrögök keletkeztek. Az oltás időleges leállítását először Dánia, majd Izland és Norvégia, valamint ezt követően Németország, Hollandia, Írország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is meglépte.

Az AstraZeneca azt közölte, hogy semmilyen tudományos adat nem utal arra, hogy az oltás vérrögképződést okozna. Hasonló eredményre jutott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, ugyanis szerintük sincs ok-okozati összefüggés a vérrögképződéses halálesetek és az AstraZeneca oltása között.

A kérdésről Kemenesi Gábor virológus is bejegyzést írt a Facebookra. Ebben a virológus az EMA-t idézi, mely szerint "A vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb mint az általános populáció körében tapasztalt érték. "

Mint írja, az AstraZeneca-vakcináját már több mint 11 millióan kapták meg, a mostani vizsgálat pedig a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. "Az ún. safety signal során bármilyen gyanús esetet eképpen vizsgálnak ki."

Kemenesi hangsúlyozza, "a tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása)".

(Facebook/Kemenesi Gábor)

Figyelmébe ajánljuk