Kétszer több nyugdíjas halt meg a múlt év végén, mint a korábbi években

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 9.

Katasztrófa

Az elhunytak 80 százaléka a 150 ezer forintnál kisebb ellátást kapók közül került ki.

A tavalyi halálozási többlet 94 százalékban a nyugdíjasok elvesztéséből adódik – derült ki a Magyar Államkincstár adataiból, amit a 24.hu szerzett meg közérdekű adatigényléssel.

A Központi Statisztikai Hivatal heti halálozási statisztikáiból már korábban is látható volt, hogy 2020 utolsó harmadában kiemelkedően megnőtt a 65 év felettiek körében a halálozás.

A kormányzati portálról származó adatokból pedig megtudhattuk, hogy november-decemberben 75 év felett volt a koronavírusban meghaltak átlagéletkora. Az idősotthonokban is súlyos helyzetet okozott a járvány, a második hullámban az elhunytak közül minden negyedik áldozat a lakók közül került ki.

Az adatokból az is látható, hogy az év utolsó két hónapjában 26 402 nyugdíjas halt meg, ami az előző tíz hónaphoz viszonyítva havi szinten kis híján duplázódást jelent. A cikk szerint míg 2017-2019-ben 95 ezer körül volt az elhunyt nyugdíjasok száma, addig 2020-ban 104 349, ami komoly kiugrást jelent. A KSH tavaly 139 549 halálesetet regisztrált. Az Államkincstári adatok szerint az elhunytak 80 százaléka a 150 ezer forintnál kisebb ellátást kapók közül került ki.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk