Kevesebb mint 5 ezer oltás hiányzik még az 5,5 millió beoltotthoz

  • narancs.hu
  • 2021. július 2.

Katasztrófa

Második napja nincs újabb áldozata a koronavírus-járványnak.

Már ma estére elérhetjük az 5,5 millió beoltottat, jelentette be Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiós kinyilatkozása során. Az első oltását eddig 5 495 888 fő kapta már meg, közülük 4 973 210 fő már a második vakcinát is felvette. Mint ismert, ha megvan az 5,5 millió beoltott, újabb korlátozásokat fognak feloldani. Eszerint 

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

37 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 197 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 7391 tesztet végeztek el.

Az aktív fertőzöttek száma pedig 38 644 fő.

Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 29 992 fő. Hosszú idő óta ez a második olyan nap, hogy az adatközlés szerint senki nem halt meg a koronavírus-fertőzés következtében.

98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma jelenleg 739 561 fő.

(koronavirus.gov.hu)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk