Orbán: „Van egy Übermensch-tempó, ennek mintapéldánya a holland miniszterelnök”

Belpol

Orbán szerint még ma meglehet az 5,5 millió beoltott és jöhetnek az újabb könnyítések, valamint ismét azt hangsúlyozta, hogy a homofób törvény csak a szülők jogait védi.

A világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, tehát lesz, szeptember-október tájára várják, de aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből - kezdte szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán a járvánnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy a gyógyszergyárak szerint az oltások 90 százalékban sikeresek, magyar kontrollvizsgálatok is ezt mutatják, tehát 100-ból 10 ember még megfertőződhet ugyan, de aki be van oltva, azt ha el is éri a negyedik hullám, akkor is könnyebben lábal majd ki a betegségből.

Közölte, a kormány tegnap foglalkozott ezzel a kérdéssel, megnézték, hogy legrosszabb esetben mennyi ágyra lenne szükség, és arra jutottak, hogy Magyarország fel van készülve a negyedik hullámra. Hangsúlyozta, hogy az oltás életet ment, ezért mindenki oltassa be magát, ha nem, az egy csalfa remény, hogy el lehet bújni a vírus elől. „Ne abból induljanak ki, ami most van, hanem hogy a legrosszabb pillanatokban mit élt át Magyarország” – tette hozzá.

Egyelőre nem oltunk harmadszorra

– jelentette ki. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte egyelőre nem tudni, hogy a harmadik oltásnak milyen hatása van, a gyógyszergyárak vállalják-e a felelősséget, hogy mi történik a harmadik oltásnál, és mivel még a gyógyszergyárak is óvatosak, ez nem egy lezárt vita.

Gazdasági kérdésekre válaszul Orbán kifejtette, hogy ha elérjük az 5,5 milliós beoltotti számot – "ennyi talán már ma estére lesz” –, akkor újabb korlátozásokat fognak feloldani.

  • Nem lesz kötelező a maszkviselés, csak kórházakban és szociális intézményekben. Persze lehet hordani, de nem kötelező.
  • Nem kell védettségi igazolvány a vendéglátóipari egységek belső tereihez, szállodákhoz, jeggyel megtekinthető rendezvényekhez.
  • Magánrendezvény 50 helyett 100, lakodalom 200 helyett 400 fős lehet.
  • Sportrendezvényeknél, zenés-táncos mulató rendezvényeknél és zárt térben tartott "koncertszerű rendezvényeknél, buliknál" kell majd még védettségi igazolvány a belépéshez.

Orbán arrról beszélt, hogy a gyors nyitás ellenére csikorogva, nehezebben indul újra az élet, mint várták, és a gazdasághoz szükséges tempó lassabban indul be, ezért kell néha váratlannak tűnő kormányzati intézkedéseket hozni, mert ezek nélkül lassabban indul el az élet.

Beszélt az építőipari anyagok kiviteli tilalmáról, azt mondta, októbertől kiviteli korlátozást rendeltek el, mert szerinte részben azért szaladtak el az árak, mert sokat vittek ki az országból. Mivel azonban az EU részei vagyunk, ezért nem lehet egyik napról a másikra  ilyen döntést hozni, Brüsszelnek be kell jelenteni, ezért csak októberben lehet korlátozni a kivitelt, viszont addig is

az építőipari anyagokra állami elővásárlási jogot vezetnek be, és ezzel is itthon lehet tartani az anyagokat.

Egyes anyagoknál pedig extraprofitadót fognak bevezetni, kavicsnál, sódernél, de más termékeknél is, el fogják vonni a túl magas árú termékek árát, a koncesszióba adott bányáknál pedig egy éven belül meg kell nyitni a termelést.

Azt taglalta, hogy azért kell beavatkozni, mert a kormány ad ugyan felújítási támogatást, de ha ilyen magasak az árak, a pénz csak a felét éri.

További döntésekről is beszámolt: a távmunka kiszélesítéséről, exporthitel biztosításról is döntöttek, munkahelyteremtő programok indulnak 17 városban, és az állami tulajdonkban lévő cégek alkalmazottakkal is bérmegállapodást kötöttek, szakszervezetekkel is tárgyaltak.

„Szokva vagyunk, így szokott ez történni, a migrációnál, a bankadónál, a multicégekre kivetett extra adónál is ez volt” – kommentálta Orbán azt, hogy a múlt héten az Európai Tanács ülésén beszámolók szerint az uniós vezetők erősen támadták a homofóbra átszabott "pedofilellenes törvény" miatt.

„Kétségkívül erős estém volt, de mindenkit megnyugtatok, senkinek nem maradtam adósa, fokost nem lehet ugyan bevinni, de akkor is”

– mondta.

A vitát Orbán úgy értelmezte, hogy

„van egy Übermensch-tempó, ennek mintapéldánya a holland miniszterelnök”,

és nem gondolják át, hogy mit lehet mondani a másik országról meg polgárairól. „A holland miniszterelnök szerintem személyesen meg van győződve arról, hogy ő erkölcsi szinten magasabban áll, mint mi magyarok, és majd ő megmondja azt Hollandiából, hogy mi hogyan neveljük a gyerekeinket ” – mondta Orbán, aki szerint ez a gyarmattartó múltból maradt.

A vita szerinte arról szól, hogy a gyerekek nevelésének joga kire tartozik. Szerinte a nyugat-európai államok úgy döntöttek, hogy NGO-k, civil szervezetfélék, LMBTQ-szervezetek érzékenyítő és felvilágosító kampányokat csinálhatnak már az óvodákban, és az állam engedje, hogy a gyerekek megismerkedhessenek ezzel. Európa másik fele, "ez a mienk", azt gondolja, hogy máshogy csinálja.

Megismételte, hogy "a homoszexuális emberek életformáját Magyarország megvédi", a 18 év felettiekről nem is szól a törvény, de az alattiaknál a szülőknek tudniuk kell, hogy a gyerekeket milyen hatások érik, hogy dönthessenek róla, például fel kell hívni a figyelmet tömegkommunikációnál, hogy ilyen tartalom következik, és akkor a szülő eldöntheti, hogy engedi-e, hogy a gyerekek lássák.

„Ha egy szivárványos aktivista be akar menni az iskolába, akkor az államnak joga van igent vagy nemet mondani - leginkább nemet -, de a szülőnek joga van eldönteni még akkor is, ha bemehet, hogy kiteszi-e ennek a gyerekét”

– fejtegette. Szerinte van olyan közép-európai ország, amelynek az alkotmányában is benne van ez, de európai dokumentum is van, amely kimondja, hogy a szülőké a nevelés joga.

Azt is megemlítette, hogy "az ellenfeleink", vagyis a Soros-hálózat érdeke, hogy negatívabb színben tüntessék fel, de nem tudni, hogy  a Soros-hálózat személyes meggyőződései, gazdasági érdekek, vagy az amerikai állam érdekei vannak-e emögött. „Mindegy, hogy hogy vannak megszervezve, mi biztos jobban meg vagyunk szervezve, mint ők” – közölte végül, majd arról beszélt, hogy persze a pubertás nehéz, az embert érik csalódások, de akkor sem arra kell a fiatalokat arra biztatni, hogy változtassanak nemet.

A műsorvezető Nagy Katalin rákérdezett több menekültek által elkövetett bűnügyre, Orbán válaszul részvétét fejezte ki Ausztriának, ahol egy 13 éves lányt megerőszakoltak és megöltek, a bűncselekménnyel pedig két afgán menedékkérőt gyanúsítanak.

Orbán kifejtette, hogy tavaly mintegy 10 ezer betörési ksérlet volt Magyarországra, idén 38 ezer, tehát többszörösére nőtt a nyomás, ez szerinte fokozódni fog. Mint mondta, azért is indították a nemzeti konzultációt, mert egyetértésre kellene jutni abban, hogy mit csinálunk. Szerinte az egyik elv, hogy a járvány után visszatérünk oda, ami korábban volt, a másik felfogás szerint nem, ő pedig ezt vallja. Eszerint veszélyes korszakába lépett az EU, népvándorlások korszaka jön, ezért ez a nemzeti konzultáció első kérdése, és ha így van, akkor meg kell erősíteni Magyarországot azokon a pontokon, amelyeket a konzultáció felsorol. „Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni” – zárta Orbán.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?