Klórgáz az uszodában: sósav és hipó keveredett

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Katasztrófa

Tizenegy embert vittek kórházba Szombathelyen.

Tizenegy embert vittek kórházba szerda délelőtt a szombathelyi fedett uszodából egy üzemeltetési malőr nyomán – közölte a létesítményt működtető Vasivíz Zrt. műszaki igazgatója.

A társaság a Facebookon cáfolta az MTI közleményének címét, amely a gázszivárgás szót használta.

A Vasivíz szerint a fedett uszoda üzemeltetéséhez szükséges fertőtlenítő szereket fejtették át a szabadban, és közben „nátrium-hypoklorit és sósav keveredett össze, mely azonnali klórgázképződéssel jár. Az átfejtésben részt vevő kolléga rögtön észlelte a problémát, és gyors reakciójának köszönhetően az átfejtést leállította, és elkezdte a vízzel történő hígítást. A kedvezőtlen szélirány hatására a keletkezett klórgáz egy része a létesítmény szellőző rendszerén keresztül bejutott az 50-es medencét magába foglaló épület helyiségeibe” – írja a zrt.

Az uszodát kiürítették, mentőt hívtak. Azok közül a vendégek közül, akik arra panaszkodtak, hogy kapar a torkuk, tizenegy embert elvittek kivizsgálásra a Szombathelyi Markusovszky Kórházba. Egyikük állapota sem volt súlyos. A többi vendéget és dolgozót nem kellett ellátni.  Azokat is kiengedték, akik a klórgázzal közvetlenül érintkeztek. Nem szenvedtek maradandó sérülést. 

Az MTI beszámolója szerint a két anyag úgy keveredett össze, hogy a tartályban, amelybe a sósavat engedték, valahogyan hipó maradt. Az állami hírügynökség arról ír, hogy az uszodában egy óvodáscsoport is volt az eset idején, de a gyerekeket, ahogy kiderült, hogy mi történt, azonnal másik épületbe vitték át, ők nem lélegezték be a gázt.

A katasztrófavédelem átvizsgálta az uszodát, elrendelte, hogy az egész épületet szellőztessék át. 

A történteket kivizsgálják, az uszoda csütörtökön a megszokott időben kinyit. 

(Címlapképünk forrása: a szombathelyi uszoda Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Bányai Kelemen Barna hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.