Több mint kétszer annyian haltak meg Covid-fertőzésben Peruban, mint korábban hitték

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Katasztrófa

Így világszinten már „csak” a második ismert legrosszabb halálozási arány a miénk.

Újabb összesítések szerint a korábban ismertnél jóval több, mint kétszer annyian haltak meg Peruban a koronavírus járványa miatt - közölte a limai vezetés által megbízott szakértői munkacsoport hétfőn.

Az MTI által idézett bejelentés szerint az újabb kritériumok, illetve laboratóriumi adatok ismeretében a 2020 márciusa, vagyis a járvány helyi kitörése óta elhunyt páciensek számát mintegy 180 700-ra módosították.

A latin-amerikai ország eddig nagyjából 69 ezer elhunytat jelentett a koronavírussal összefüggésben.

A globális járványügyi helyzetet nyomon követő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva ez az egyik legmagasabb halálozási ráta. Az elhunytak számát tekintve Peru ezzel az ötödik helyre került a legerősebben sújtott országok rangsorában. Perunak hozzávetőleg 32, 5 millió lakosa van.

Bár a távirati iroda nem teszi hozzá, Magyarország a korábban ismert adatok alapján világelsőnek számított a Covid-fertőzéssel összefüggő halálozások terén – százezer főre jelenleg 304 halott jut. Az új perui számítás alapján viszont már nem mi prezentáljuk a leggyászosabb eredményt, náluk ugyanis 556 Covid-áldozat jut százezer lakosra. Tegyük hozzá, számos ország nem közöl a koronavírus-fertőzés terjedéséről és az elhunytak számáról szóló hivatalos adatokat – ahogy Észak-Korea sem - mások pedig kozmetikázzák a statisztikákat.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.