Több mint kétszer annyian haltak meg Covid-fertőzésben Peruban, mint korábban hitték

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Katasztrófa

Így világszinten már „csak” a második ismert legrosszabb halálozási arány a miénk.

Újabb összesítések szerint a korábban ismertnél jóval több, mint kétszer annyian haltak meg Peruban a koronavírus járványa miatt - közölte a limai vezetés által megbízott szakértői munkacsoport hétfőn.

Az MTI által idézett bejelentés szerint az újabb kritériumok, illetve laboratóriumi adatok ismeretében a 2020 márciusa, vagyis a járvány helyi kitörése óta elhunyt páciensek számát mintegy 180 700-ra módosították.

A latin-amerikai ország eddig nagyjából 69 ezer elhunytat jelentett a koronavírussal összefüggésben.

A globális járványügyi helyzetet nyomon követő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva ez az egyik legmagasabb halálozási ráta. Az elhunytak számát tekintve Peru ezzel az ötödik helyre került a legerősebben sújtott országok rangsorában. Perunak hozzávetőleg 32, 5 millió lakosa van.

Bár a távirati iroda nem teszi hozzá, Magyarország a korábban ismert adatok alapján világelsőnek számított a Covid-fertőzéssel összefüggő halálozások terén – százezer főre jelenleg 304 halott jut. Az új perui számítás alapján viszont már nem mi prezentáljuk a leggyászosabb eredményt, náluk ugyanis 556 Covid-áldozat jut százezer lakosra. Tegyük hozzá, számos ország nem közöl a koronavírus-fertőzés terjedéséről és az elhunytak számáról szóló hivatalos adatokat – ahogy Észak-Korea sem - mások pedig kozmetikázzák a statisztikákat.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.