Koronavírus: Ferenc pápa bátorságot vár a papoktól

  • MTI
  • 2020. március 10.

Katasztrófa

Kedd reggeli vatikáni miséjén azt kérte a papoktól, hogy látogassák meg a koronavírussal megfertőződött betegeket.

"Kérjük az Urat, hogy adjon bátorságot papjainknak a betegek meglátogatásához, Isten igéje erejének és az oltáriszentségnek az átadásához és ahhoz, hogy képesek legyenek kísérni az egészségügyi dolgozókat és az önkénteseket a betegek mellett végzett munkájuk során" - mondta.

Ferenc pápa hétfő reggeli miséjét is a koronavírus érintettjeinek ajánlotta. A vatikáni Szent Péter téren - szemben az ilyenkor megszokottal - kedden alig lézengett valaki.

A római kormány hétfő este egész Olaszország területére kiterjesztette a korábban csak Lombardiára érvényes egészségügyi óvintézkedéseket, amelyek április 3-ig maradnak érvényben. Addig szünetel az oktatás is. Az olasz kormány azt kérte a lakosoktól, hogy a lehető legkevesebbet utazzanak, és kerüljék a kapcsolatot a betegekkel.

A Vatikán területén pénteken megszigorították az óvintézkedéseket azt követően, hogy az államban diagnosztizáltak egy fertőzöttet, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit minimálisra csökkentették. Az egyházfő vasárnap déli beszédét és az ezt követő Úrangyala imádságot (Angelus) a pápai lakosztály könyvtárszobájában mondta el, a reggeli miséket pedig hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi annyira fél a koronavírustól, hogy elmenekült Olaszországból.

Berlusconi Olaszország lezárása előtt Franciországba menekült

Jó, ha van kéznél egy kastély. A koronavírus terjedése miatt az egész országra kiterjesztett lezárás bejelentése előtt pár nappal a 83 éves Berlusconi elhagyta Milánó melletti otthonát, és egy Nizzához közeli kastélyba távozott, írja az Azonnali.hu olasz lapok alapján. A 19. századi kastélyt a volt kormányfő lánya, Marina Berlusconi bocsátotta apja rendelkezésére.

Figyelmébe ajánljuk