Koronavírus: Európa-szerte hozzák a korlátozásokat, kivéve Magyarországot
K_EPA20200304359_(1)_top_story_lead.jpg
Néptelenek a római Navona tér a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt 2020. március 4-én. Olaszországban 2502-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen 79 ember halt bele a betegségbe.

Koronavírus: Európa-szerte hozzák a korlátozásokat, kivéve Magyarországot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 10.

Katasztrófa

Kedden számos országban döntöttek radikális korlátozásokról, hogy így csökkentsék a koronavírus terjedését. Magyarországon hasonló lépések nem történnek, a kormány szerint nálunk szinte csak külföldiek betegedtek meg.

Csak ma több kormány döntött úgy, hogy betiltják a tömegrendezvényeket vagy bezárják az iskolákat, a magyar kormány szerint ilyen intézkedésre nálunk nincs szükség. Miközben más országok lezárják az olasz határt, a magyar kormány arra kéri az Olaszországban lévő magyarokat, jöjjenek haza minél előbb.

Görögországban két hétre bezárnak az iskolák, egyetemek, napközik és más oktatási intézmények az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében - jelentette be az egészségügyi miniszter kedden.

Csehország is kedden jelentette be, hogy a COVID-19 járvány miatt átmeneti időre bezárják az iskolákat. Hasonló döntést hozott egy nappal korábban Spanyolország és Szlovákia is.

Romániában március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, szerdától március 22-ig pedig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában. Kedden a román hatóságok azt is bejelentették: elektronikus karkötőket akarnak bevezetni azok számára, akiket otthoni elkülönítőbe küldtek, miután járványügyi szempontból veszélyesnek számító térségekből érkeztek az országba. „Így látni fogjuk, hogy otthon ülnek-e, vagy a plázákban lófrálnak“ - mutatott rá Nelu Tataru belügyi államtitkár. A bukaresti első kerületben kísérleti jelleggel bevezetett készülékek a viselő testhőmérsékletét is mérik, így a járványügyi hatóságok azonnal észlelik, ha viselője belázasodik.

Bezárják az iskolákat és a felsőoktatási intézményeket, valamint betiltják a tömegrendezvényeket szerdától Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban. A tömeges, több mint 250 embert számláló rendezvényeket Szarajevóban is betiltották. Ezen felül látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban és más egészségügyi intézményekben az egész ország területén.

Lengyelországban a Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömegrendezvények törlését. Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét. Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is. Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy keddtől Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már hétfőn bevezették a lengyel-német és a lengyel-cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák.

Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból, és szünetel az osztrák futballbajnokság is.

Olaszország a hét eleje óta vesztegzár alatt van, csak munkába és vásárolni mehetnek az emberek. Szerdán lezárták a Vatikánban a látogatók előtt a Szent Péter teret és a Szent Péter-bazilikát miközben az észak-olaszországi Lombardia kormányzója a tömegközlekedés és a nem szükségcikkeket áruló üzletek leállítását, illetve bezárását szorgalmazta.

Franciaországban a vírus terjedésének megfékezésére a kormányzat vasárnap betiltott határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna két koncertje is. A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az egészségügyi tárca összesítése szerint hét kisebb gócpont van az országban.

Spanyolország nem fogad Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket, lemondták a prágai nemzetközi filmfesztivált, április végéig szünetel a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata, és két hónappal elhalasztottá a súlyemelő Európa-bajnokságot is.

Magyarországon egyelőre nem jelentettek be hasonló intézkedéseket. A kormány lemondta a központi március 15-i ünnepséget, ahogy a Várkert Bazár vasárnapi programja is elmarad. A szervezők lemondták a budapesti Élet menetét, valamint Carlos Santana koncertjét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium körlevélben szólítja fel az egyetemeket a folyamatos tájékoztatásra és a megelőzésre a koronavírussal kapcsolatban. Ennél határozottabb intézkedésekre egyelőre nem került sor. A kormány és propagandalapjai viszont feltűnően azt hangsúlyozzák, hogy a Magyarországon lévő fertőzöttek többsége külföldi, nagy részük iráni. A propaganda azt sulykolja, kitoloncolhatják azokat a külföldieket, akik ellenszegülnek a közegészségügyi hatóság rendelkezéseinek, miközben az egyik karanténban lévő iráni diák szerint senkinek eszébe se jutott ellenszegülni az intézkedéseknek.

Figyelmébe ajánljuk