Közvetlenül az idősotthonokhoz fordult információért a képviselő

  • narancs.hu
  • 2020. április 16.

Katasztrófa

A válaszok letaglózóak..

"Mivel Müller Cecília és a kormány a minimális adatszolgáltatást teljesíti csak a közvélemény felé és sok olyan kérdésre nem kapunk választ, ami érdekelné az embereket, ezért közvetlenül az idősotthonok vezetőihez fordultam azzal, hogy őket hogyan érinti a koronavírus járvány" – írja Facebook oldalán Kassai Dániel, a XVIII. kerület független önkormányzati képviselője.

Kassai azt írja, több száz adatkérésen van túl, az ország szinte minden részéről kapott információkat és több mint 30 intézményvezetővel beszélt az ágazat problémáiról. A képviselő szerint a válaszok letaglózóak voltak, ugyanis sok esetben sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem adottak az otthonokban a járvány elleni hosszabb védekezéshez, főleg vidéken.

Kassai Dániel

Kassai Dániel

Fotó: Facebook

Kassai a kapott információkból a következőket szűrte le:

Az idősotthonokban dolgozók többségének csak szociális végzettsége van, az egészségügyi végzettségűek száma kevés, Kásler Miklós miniszter úr mégis utasításokat küld és elvárja, hogy a betegeknél szakápolást végezzenek, vagy például oxigénterápiát tartsanak.

Sok intézménynek nincs egészségügyi működési engedélye a szakemberhiány és a költségek miatt, ami az engedély megszerzéséhez kell.

Az otthonok túlterheltek, mindenhol várólista van, ezért nehezen oldható meg a koronavírusos betegek izolációja. Az állami és önkormányzati fenntartású otthonokban kevés az olyan szoba, ami külön mosdóval, wc-vel rendelkezne, vagyis az elkülönítés sok helyen fizikai akadályokba is ütközik. Az intézményvezetők ennek ellenére mindent megtesznek a lehetőségeiken belül: átalakítják a társalgót, áthelyeznek lakókat, hogy szoba szabaduljon föl, viszont 1-2 koronavírus gyanús beteg elkülönítésén túl nagyobb létszámú beteg esetén ezt már nehezen tudják megoldani.

A tesztelésben egyáltalán nem kapnak segítséget a kormánytól, sőt volt olyan otthon, ahol miután az intézményvezető saját költségén felelősen teszteket rendelt (ami koronavírust mutatott ki több idősnél) kapott egy telefont, hogy ezt mégis hogy képzeli.

Az otthonok többsége jelenleg nem tesztel. Ennek főleg anyagi korlátai vannak, ugyanis egy megbízható teszt nagyjából 5000 Ft lakónként, amit időközönként meg kell ismételni, ha meg akarják állapítani, hogy még mindig fertőzésmentes-e az intézmény.

A legtöbb válaszadó arról tájékoztatott, hogy továbbra is teszt elvégzése nélkül küldik vissza a kórházból az otthonba a betegeket.

Az idősotthonok a kormánytól eddig főleg egyszer használatos sebészeti maszkokat kaptak mást nem nagyon. Ellenben a kormány és az Operatív Törzs elvárja ezektől az intézményektől, hogy eszköz és forrás nélkül is a hatósági utasításokat hajtsák végre és ezt nyomatékosítva most minden idősotthonban népegészségügyi vizsgálatot tartanak.

A népegészségügynél dolgozók viszont elmondásuk szerint egyenlőre sok helyen nem kaptak védőfelszerelést ahhoz, hogy biztonságban megvizsgálhassák az otthonokat, a gyors ellenőrzésre pedig az intézmények nincsenek felkészülve.

A kormányzati felelősségvállalás, az idősotthonok megfelelő védőfelszereléssel ellátása, tesztelése állami forrásból éppen ezért nem várhat tovább.

Az idősotthonok vezetői és munkatársaik már régóta felelősséget vállalnak a társadalom egy olyan rétegéért, akik jelenleg a legnagyobb veszélyben vannak, ellenben megbecsülést nem csak utasításokat kapnak. Ők is 3 műszakban vigyáznak az idősekre és ők is félnek attól, hogy megfertőződhetnek. Nekik ugyanúgy jár a figyelem és a védelem, ugyanúgy jár a taps a munkájukért, mint az egészségügyben dolgozóknak.

(forrás: hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk