Leállították Mariupol és Volnovaha evakuálását

  • narancs.hu
  • 2022. március 5.

Katasztrófa

Eredetileg orosz idő szerint délután ötig sértetlenül menekülhetnek volna a helyiek a városokból.

Az eredeti tervek szerint humanitárius folyosó nyílt volna az orosz csapatok által blokád alá vont Mariupolnál és Volnovahánál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint.

A tárca ígérete szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között tartana nyitva.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja széleskörű hadműveleteit Ukrajnában.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko nem sokkal korábban már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását, és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni.

Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba

- tette hozzá Mariupol első embere.

Mariupol és Volnovaha elfoglalása megkönnyítené az összeköttetést az Azovi-tenger partján a Krím felől előrenyomuló orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területek, valamint szakadárok által kezén lévő donyecki területek és az orosz határ között.

Az AP hírügynökség jelentése szerint azonban az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy röviddel a megkezdése után már le is álltak a polgári evakuálások az ország azon területén, ahol az orosz védelmi hatóságok tűzszünetet hirdettek.

Kijlo Timosenko, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője elmondta, hogy az evakuálási erőfeszítéseket azért állították le, mert Mariupol városa szombaton is tűz alatt maradt.

Az orosz fél nem tartja be a tűzszünetet, és folytatta a tüzelést magára Mariupolra és környékére

- mondta Timosenko. Hozzátette azonban, hogy az Orosz Föderációval tárgyalások folynak a tűzszünetről és a humanitárius folyosó biztosításáról.

Korábban egy mariupoli városi tisztviselő számolt be róla, hogy a megállapodás ellenére szombaton is folytatódott a lövöldözés a körzetében, ami az országszerte zajló harcok leállítására tett erőfeszítések törékenységét jelzi.

FRISSÍTÉS:

A Nemzetközi Vöröskereszt is az ukrán kormány által mondottakat támasztja alá, vagyis az orosz fél nem tartotta be a tűzszüneti megállapodást, és miközben az ukránok evakuálni kezdték a két város civil lakosságát, tovább bombázták a területet. A Vöröskereszt szombat délutáni közleménye szerint a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek szívszaggatóak.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk