Magyarországon eddig kilencen fertőződtek meg a delta variánssal

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Katasztrófa

A németeknél nagyjából minden második esetben a delta variáns okoz fertőzést.

Magyarországon eddig 9 esetben azonosították a delta – vagyis az Indiából indult – vírusmutánst, tudta meg a hvg.hu a Koronavírus Sajtóközponttól. Mint megjegyzik, eddig hét érintettről lehetett tudni, azóta tehát plusz két ember szervezetében azonosították a delta variánst.

A lap megjegyzi, a brit sajtóban elterjedt, hogy Angela Merkel német kancellár kitiltaná az Európai Unióból a brit turistákat a szigetországban egyre erősebben terjedő delta miatt. A Koronavírus Sajtóközpont arról tájékoztatta a lapot, hogy a kormány figyelemmel követi az európai és a hazai járványügyi helyzetet és mindenkinek biztosítja az oltást.

 

"Brit turisták most sincsenek jelenleg tömegesen Magyarországon, hiszen ők kötelesek lennének a belépéstől számított 10 napos időtartamra hatósági házi karanténba vonulni, az alól csak 2 negatív PCR-teszt birtokában mentesülhetnének”

- teszik hozzá.

Közben a német Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) arról számolt be, hogy nagyjából minden második esetben a fokozottan veszélyes delta variáns okoz fertőzést új típusú koronavírussal Németországban.

Lothar Wieler, az RKI vezetője a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi szakminisztériumok vezetőinek nem nyilvános online értekezletén elmondta, hogy az intézet legutóbbi vizsgálatai szerint a fertőződések legalább 35 százalékát a delta variáns okozza. Azonban az adatsor nem teljesen naprakész, így inkább 50 százalék körülire lehet becsülni a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat arányát.

Az RKI vezetője a legutóbbi, pénteken tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: biztos, hogy a delta variáns "átveszi az uralmat" Németországban, és csak az a kérdés, hogy mikor. Kiemelte, hogy a delta szétterjedése megnehezíti a járvány elleni védekezést, és azzal jár, hogy az oltási kampány haladása ellenére még hónapokig fenn kell tartani az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket, így a maszkviselést és a társas távolságtartást.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?