Majdnem 4 százaléknyi fertőzöttet találtak a szlovák tömeges tesztelés során, de akár háromszor ekkora is lehet az arány

  • narancs.hu
  • 2020. október 26.

Katasztrófa

A közel 137 ezer antigénes tesztelés eredményeképp több mint 5 ezer pozitív koronavírusos személyt azonosítottak.

A járvány által leginkább sújtott szlovákiai régiókban, így a Námesztói, a Turdossini, az Alsókubini, valamint a Bártfai járásban a tömeges tesztelés harmadik napján 17.00 óráig 15 386 személyen végezték el a vizsgálatot, amellyel 866 pozitív személyt azonosítottak  – írja az Új Szó a Naď legfrissebb számadatai alapján.

Pénteken, szombaton és vasárnap késő délutánig 136 904 tesztet végeztek el összesen, amellyel 5 298 koronavírus-pozitív személyt sikerült azonosítani. A fertőzöttek aránya 3,87 százalék.

Mint ismert, a szlovák kormány a múlt héten jelentette be, hogy a teljes lakosságot leteszteli koronavírusra antigén gyorsteszttel. Azért azzal, és nem a megbízhatóbb PCR-rel, mert utóbbiból nincs kapacitás több millió elvégzésére. A tömeges akcióban használt antigén gyorstesztek viszont csak minden harmadik fertőzöttet képesek kiszűrni, akinek a szervezetében jelen van a vírus.

(Új Szó)

Figyelmébe ajánljuk