Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 8.

Katasztrófa

A hétvégén többeket értesítettek is már.

"A covidos osztályokra már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani. Rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy a főnővérek, az ápolási igazgatók biztosítani tudják – nyilatkozta a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Balogh szerint a helyzet javítható lenne az egészségtudományi felsőoktatási hallgatók bevonásával, akik jelenleg önkéntes alapon segítenek az oltópontokon. Számukra tavaly ősszel is küldött behívót a kormány. A MESZK elnöke nem csak tesztek végzésére használná a hozzáértésüket, szerinte az egyetemistákat elsősorban azokra az ellátási helyekre lehetne bevonni, ahonnan a szakképzett, tapasztalattal bíró ápolókat tudnak átirányítani a frontvonalba.

Népszava információi szerint erre már nem is kellhet sokat várni, a lap úgy tudja, a hétvégén már több orvostanhallgatót is értesítettek ez ügyben.

Az Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke az RTl Klub Híradójának arról nyilatkozott vasárnap, hogy negyedik napja nem tudják ellátni a sürgős eseteket a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán, mert a dolgozókat át kellett irányítani a Covid részlegre. De a probléma országos, mert túlterheltek a kórházak.

(Népszava)

Figyelmébe ajánljuk