Meghalt egy beteg, nő a vírusfertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 1.

Katasztrófa

Csütörtökön és pénteken is oltanak az iskolákban.

Egy beteg elhunyt koronavírus miatt,  és 194 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt napon – közli a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati oldal szerint eddig

  • 5 millió 772 ezer 10-en kaptak legalább egy adagnyi védőoltást, közülük 5 millió 509 ezer 130 ember már a második, 322 ezer pedig a harmadik adagot is felvette.  
  • A 194 új fertőzöttel együtt 812 ezer 531 főre nőtt a járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma.
  • Eddig 30 ezer 59 ember halt meg a koronavírus miatt.
  • A gyógyultak száma nőtt, 777 ezer 646 főre, az aktív fertőzötteké 4826, ez a szám csökkent.
  • 132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 13-an lélegeztetőgépen vannak.

„Ma megkezdődik a tanév. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb, ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében” – írja a kormányzati oldal.

A diákok és a pedagógusok átoltottsága miatt az idei iskolakezdést biztonságosabbnak ítéli meg a kormány, mint a tavalyit, amikor még nem volt vakcina, és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen. Az iskolai oltásokat szeptember 2-án és 3-án is folytatják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első adagot beadták.

Az oldal kéri az oltások felvételére a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat, és figyelmeztet, hogy a nálunk is terjedő delta víriáns a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Ők a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztrálhatnak, és pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.