Megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását

  • narancs.hu
  • 2021. március 24.

Katasztrófa

A tömeg- és vasúti közlekedés, valamint az áramellátás érintett dolgozói is kaphatnak vakcinát.

A lakosság átoltottsága 16,8 százalékos, ennek ellenére is minden tekintetben szárnyalnak a koronavírus-járvány jelenlegi adatai. Ezzel kezdődött az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy egy csütörtöktől érvényben lévő kormányrendelet szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők (a rendelőintézetek és a háziorvosi praxisok is) a veszélyhelyzet idejére. Azok a háziorvosok vonhatók be a központi védekezésbe, akiknek olyan szakirányú végzettségük van, mely kamatoztatható a praxison kívül is. Hangsúlyozta, egy-egy háziorvos kiemelése ellenére a védőoltási tevékenység zavartalan marad. A cél a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta az erők koncentrálására van szükség a leterheltség miatt a megfelelő betegellátás érdekében. Kiemelte, hogy a védőoltások beadása a vakcinák érkezése szerint zajlik.

Müller Cecília egyben bejelentette, megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását. A tömeg- és vasúti közlekedés, valamint az áramellátás érintett dolgozói is kaphatnak mostantól vakcinát, ha regisztráltak az oltásra. Felsorolásában

a BKK, a Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamos Művek, valamint a MÁV és a GYSEV érintett dolgozóit említette.

E mellett a 65 év felettiek oltása is folyamatosan zajlik.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília még elmondta, stagnál, illetve néhány helyen csökken a szennyvízben jelen lévő örökítőanyag, ezért arra kérte az ezzel foglalkozó illetékeseket, ne várjanak egy hetet az újabb méréssel, hanem e héten ismételjék meg azokat, hogy biztosabb konzekvenciákat lehessen levonni a fertőzöttségről.

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.