Megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását

  • narancs.hu
  • 2021. március 24.

Katasztrófa

A tömeg- és vasúti közlekedés, valamint az áramellátás érintett dolgozói is kaphatnak vakcinát.

A lakosság átoltottsága 16,8 százalékos, ennek ellenére is minden tekintetben szárnyalnak a koronavírus-járvány jelenlegi adatai. Ezzel kezdődött az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatója, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy egy csütörtöktől érvényben lévő kormányrendelet szerint a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők (a rendelőintézetek és a háziorvosi praxisok is) a veszélyhelyzet idejére. Azok a háziorvosok vonhatók be a központi védekezésbe, akiknek olyan szakirányú végzettségük van, mely kamatoztatható a praxison kívül is. Hangsúlyozta, egy-egy háziorvos kiemelése ellenére a védőoltási tevékenység zavartalan marad. A cél a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta az erők koncentrálására van szükség a leterheltség miatt a megfelelő betegellátás érdekében. Kiemelte, hogy a védőoltások beadása a vakcinák érkezése szerint zajlik.

Müller Cecília egyben bejelentette, megkezdik az egyes kritikus infrastruktúrában dolgozók oltását. A tömeg- és vasúti közlekedés, valamint az áramellátás érintett dolgozói is kaphatnak mostantól vakcinát, ha regisztráltak az oltásra. Felsorolásában

a BKK, a Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamos Művek, valamint a MÁV és a GYSEV érintett dolgozóit említette.

E mellett a 65 év felettiek oltása is folyamatosan zajlik.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília még elmondta, stagnál, illetve néhány helyen csökken a szennyvízben jelen lévő örökítőanyag, ezért arra kérte az ezzel foglalkozó illetékeseket, ne várjanak egy hetet az újabb méréssel, hanem e héten ismételjék meg azokat, hogy biztosabb konzekvenciákat lehessen levonni a fertőzöttségről.

Figyelmébe ajánljuk