Mérgező anyag került a városligeti tóba, elpusztult az összes hal

  • narancs.hu
  • 2022. április 7.

Katasztrófa

Ráadásul a margitszigeti japánkertből néhány napja épp a városligeti tóba mentették át a halakat.

Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a városligeti tóba került mérgező anyag szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe, írja a Euronews.

A lap azt írja, a környéken élő kutyasétáltatók kezdtek szerdán fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból. Egy nő a Euronewsnak azt mondta, a tavat tisztító szakemberektől megtudta, hogy

mérgezés miatt szedik ki az állatok tetemeit.

Az első információk arról szólnak, hogy minden hal elpusztult. A lap megjegyzi, ez azért is nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt.

Az elmúlt hetekben tisztították ugyanis a margitszigeti tavakat és az azokat összekötő patakot. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba, hogy megmeneküljenek.

Éppen ez okozta a vesztüket, szerdán ugyanis ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült. Néhány teknős ugyan túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e.

A lap hivatalos információt kért, de a hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy mi történt.

FRISSÍTÉS: 

Cikkünk megjelenése után a FŐKERT közölte, hogy a munkatársai szerdán észlelték a tömeges halpusztulást a Városligeti-tó teljes vízfelületén. "A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott. Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését.

Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető. Ezek ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozása. A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak."

Címlapképünk forrása: Wikipedia

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk