Lőszert szállító ukrán repülő zuhant le Görögországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. július 17.

Katasztrófa

A környéken élőket arra kérték, tartsák csukva az ablakot, és ne kapcsolják be a légkondicionálót.

Lezuhant egy ukrán teherszállító repülőgép a vasárnapra virradó éjszakán az északnyugat-görögországi Kavalánál, a fedélzeten utazó nyolc ember meghalt.

Az MTI első tájékoztatása szerint az An-12 típusú gép 12 tonna „mérgező anyagot” szállított, a szerbiai Nisből épp a jordániai Ammánba tartott.  Jóllehet a hatóságok egyelőre nem árultak el részleteket – így vasárnap reggel még azt sem lehetett tudni, milyen anyagról van szó –, de a helyieket arra kérték, tartsák csukva az ablakaikat, és ne kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket.

Később az esettel kapcsolatban megszólalt Nebojsa Stefanovic szerb védelmi miniszter, és közölte, a repülőgép a bangladesi védelmi minisztériumnak szállított volna 11,5 tonna lőszert Szerbiából. Stefanovic egyúttal leszögezte: tévesek azok a feltételezések, amelyek szerint a fegyvereket Ukrajnába akarták szállítani.

A gép az előzetes tervek szerint az ammáni repülőtéren tankolni állt volna meg.

A HVG arról ír, hogy a gép pilótája engedélyt kért kényszerleszállásra a kavalai repülőtértől, arra hivatkozva, hogy meghibásodott a motor, de a leszállópályát már nem érte el, 40 kilométerre a reptértől csapódott be. Egy közelben élő férfi, Giorgos Archontopoulos azt nyilatkozta az állami médiának, hogy éjjel háromnegyed tizenegykor hallotta meg a repülőgép hangját, és a lakásból kilépve látta, hogy ég a motorja a gépnek. Videót készített a telefonjával. A felvételen tényleg látszik, hogy a gép már a levegőben meggyulladt.

A dpa hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölte, hogy a zuhanást követően robbanásokat is hallottak.

A leadkép illusztráció

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk