Merkely: Körülbelül százezer koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 7.

Katasztrófa

Húszszor több mint ahány fertőzést regisztrálnak. A SOTE rektora kötelezővé tenné a maszk használatát.

Körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon – mondta az ATV Heti napló című műsorában Merkely Béla, a SOTE rektora. A valódi szám ezek szerint nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek, tette hozzá.

Merkely szerint egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a vírust. De ő maga például kötelezővé tenné a maszk használatát. Mert minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött legalább ennyi embernek adta tovább a vírust.

A rektor az ATV-ben azt mondta, önmagában a határok lezárásával nem állítható meg a járvány, de Merkely már korábban lezárta volna azokat. „A magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták.” Szerint Horvátországból hozott fertőzéstől lehetett tartani, és ez pedig be is jött.

Merkely szerint lehet, hogy több haláleset lesz a második hullámban, mint az elsőben volt, még ha ezt most korai is megmondani. Elmondása szerint 3-4 hét alatt robbanhatnak be a számok, de lassítani lehet a folyamatot, ha figyelünk az idősekre. Mint mondta, egyelőre ebben a hullámban, jelenleg inkább 20-30 évesek fertőzödnek meg.

Figyelmébe ajánljuk