Pusztai Erzsébet: Itthon kell a védelmet megfelelően megszervezni, a vírustól nem a határzár véd meg minket

Katasztrófa

Szeptemberben a közzétett adatok szerint 2248 új koronavírusos beteget találtak. Vasárnapra öt híján ötszázat. Pusztai Erzsébet belgyógyász, infektológus, korábbi egészségügyi államtitkár szorosan követi a covid-járványt, s véleményét rendszeresen közzé is teszi közösségi oldalán.

magyarnarancs.hu: Egyik posztja szerint a határok lezárása nem megoldás a járvány fékezésére.

Pusztai Erzsébet: Önmagában biztosan nem. Az volt ennek bejegyzésnek a lényege, hogy itthon kell a védelmet megfelelően megszervezni, hiszen itt van közöttünk a vírus. Ha az emberek nem vigyáznak, bárhol elkaphatják a vírust.

magyarnarancs.hu: Nemrég – miután egy népes politikusi partin több résztvevő fertőzöttel találkozott, majd pár nap múlva kormánytagok jelentették be a nyilvánosság előtt, hogy a vizsgálati eredmény szerint nem kapták el a vírust – ön kifejtette, hogy az azonnali tesztelésnek nincs értelme, legalább öt napot érdemes várni.

PE: Igen, akik bizonyítottan fertőzött személlyel találkoztak, azoknál legalább öt vagy inkább több napnak kell eltelni ahhoz, hogy a szervezetében kimutatható legyen a koronavírus, ha megfertőződtek. Számukra tehát csak a karantén marad, s a találkozástól számított nagyjából egy hét után érdemes az első, majd legalább két nap múlva a második tesztet elvégezni.

magyarnarancs.hu: Eszerint például a külföldről hazaérkezők számára karantént kiváltó, öt nap alatt elvégzendő két teszt, illetve a határzár dacára kivételesen fogadottaktól – például a kiemelt sport- vagy kulturális rendezvényen részt vevőktől, az azt szervezőktől, az odalátogatóktól – ugyanennek, vagy a legfeljebb három nappal korábbi egy negatív eredmény a megkövetelése elegendő?

PE: Ha nem találkoztak fertőzöttel, akkor igen. Ez esetben azt bizonyítja, hogy ők maguk nem fertőznek meg másokat.

magyarnarancs.hu: Mint például az a várható hatezer szurkoló, aki – tizennégyezer hazai néző mellé –, ha lehetséges lesz, Németországból és Spanyolországból utazik ide szeptember végén az európai labdarúgó Szuperkupa-döntőre.

PE: Felelőtlenség, hogy vállaltuk. Tiltani kellene a tömegrendezvényeket.

magyarnarancs.hu: Egy friss módosítás szerint a mérkőzés után a külföldiek 72 óráig itt is maradhatnak.

PE: És azalatt talán itt kapják el a magyaroktól vagy egymástól.  Egyébként sem tudom, miként fogják hatezer ember igazolását ellenőrizni.

Pusztai Erzsébet

Pusztai Erzsébet

 

magyarnarancs.hu: A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék az egészségi állapotukat. Ez praktikusan alighanem hőmérőzést jelent.

PE: Értelmetlen. Aki akar, bevesz egy lázcsillapítót, és máris nincsen láza.

magyarnarancs.hu: És itthon, például az iskolákban is értelmetlen volna a lázmérés?

PE: Azért ez más. A szülő esetleg nem veszi észre reggel, hogy a gyereknek hőemelkedése van. Ezt ki lehetne szűrni, persze, csak megfelelő minőségű hőmérővel. Ám nem ez a fő gond. Hanem hogy a gyanús gyerek eleve nem mehet iskolába, hanem otthon kell maradnia, s vele együtt az egyik szülőnek, aki így kiesik a munkából.

magyarnarancs.hu: Vagy orvossal kell igazoltatni, hogy nem koronavírusos a gyerek.

PE: Teszt nélkül az orvos sem tudhatja. Fel kellene állítani sok helyen, például kórházak előtt ellenőrző sátrakat, ahol tesztelnének, persze ingyen! Ha kiderül, hogy nem koronavírusos a gyerek, akkor pár nap után mehet iskolába, a szülő pedig dolgozni.

magyarnarancs.hu: Ezt felvetette már a közösségi médiában általánosságban is, megemlítve, hogy így tehermentesíteni lehetne a mentőszolgálatot: odamehetnének a sátrakhoz az emberek, felvennék az adataikat és mobilon megkapnák az eredményt, szintén ingyen. Ön szerint miért nem szűrnek többet? Nincs elég teszt, szakember vagy egyéb kapacitás?

PE: Nem tudom, mert adatokat nem közölnek. Több hónapja volt a kormánynak, hogy felkészüljön a jelenlegi hullámra.

magyarnarancs.hu: Mintha azon a véleményen lenne, hogy ez nem a második hullám, hanem törvényszerűen megszaporodott a megbetegedettek száma.

PE: Tavasz óta is mindennap jelentettek új megbetegedést. Azzal, hogy megszűntek a korlátozások, az emberek is felszabadultabbak lettek, így több beteg lett. A vírus végig jelen volt, s marad is. Mindegy, hogyan nevezzük, ami most van.

Figyelmébe ajánljuk