Most először ismerte el Észak-Korea, hogy őket is elérte a koronavírus

Katasztrófa

Pénteken számoltak be az ország első koronavírus okozta haláleseteiről.

Észak-Korea pénteken beszámolt az ország első koronavírus okozta haláleseteiről, és közölte, hogy több mint 187 ezer lázas embert elkülönítve kezelnek, a vírus már országszerte elterjedt. Hiába dúl a koronavírus-járvány már több mint két éve világszerte, az elszigetelt diktarúra csütörtökön jelentette az első koronavírusos megbetegedéseket, és közölte, hogy elrendelte a vészhelyzeti járványmegelőzés legmagasabb fokát.

A KCNA állami hírügynökség szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fel iskereste a nemzeti járványmegelőzési központot, ahol értesült a fertőzés országos terjedéséről.

A észak-koreai állami hírügynökség szerint a láz, amelynek okát egyelőre nem sikerült azonosítani, április végétől robbanásszerűen terjedt el az egész országban. A tájékoztatás szerint hat ember halt meg az országban, egyikük tesztje kimutatta a omikron variáns jelenlétét.

Azt közölték, hogy csak május 12-én mintegy 18 ezer ember lett lázas országszerte, és jelenleg 187 800 embert különítettek el és kezelnek a kórral. A KCNA arról is írt, hogy a szélsebesen terjedő betegség a múlt hónap óta 350 ezer embert érintett.   

A távol-keleti ország 25 millió lakosa közül senkit sem oltottak be a koronavírus ellen, mivel Phenjan elutasította a WHO, Kína és Oroszország oltási ajánlatát. Ráadásul Észak-Korea régóta büszkélkedett azzal, hogy képes volt távol tartani a vírust, és nem jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek egyetlen megerősített Covid-19-es esetet sem.

Elemzők szerint a vírus már elterjedhetett az egész országban.

A szöuli elnöki hivatal nem sokkal később bejelentette: Dél-Korea kész vakcinát és egészségügyi eszközöket küldeni, de egyelőre nem tudni, hogy Phenjan kér-e segítséget. Egy név nélkül nyilatkozó dél-koreai illetékes szerint a helyzet sokkal rosszabb annál, mint amiről Észak-Korea hivatalosan beszámol.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk