Müller Cecília: A megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza

  • narancs.hu
  • 2022. január 11.

Katasztrófa

Ugyanez a szám egy magánlaboratóriumnál 90 százalék.

Az országos tisztifőorvos mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Müller Cecília közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme.

Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta, hogy mindenkinek alkalma van az oltások felvételére az oltási akciónapok keretében akár oltóponton, akár háziorvosnál, Magyarországon továbbra is elérhető ötféle hatékony és biztonságos vakcina. Sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket és -napokat, hiszen több mint 300 ezren így kapták meg első oltásukat. "Azért biztosítjuk egyre szélesebb körben ezeket a lehetőségeket, hogy technikai, fizikai akadálya ne legyen az oltások felvételének" - fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy

a magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron variáns okozza,

a vírus ezen mutációja egyre jobban terjed. Hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb, akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma.

Ez már csak azért is érdekes, mert december végén a Neumann Labs a hozzájuk beérkező, már variánsokra is bevizsgált pozitív mintákban 60 százalékra mérte az omikron előfordulását, bő egy héttel ezelőtt ez a szám már 78 százakék volt, ma pedig arról tájékoztatta a magánlaboratórium a Telexet, hogy mostanra a pozitív esetek 90 százalékát az omikron adja. Mint írják:

Napi 1000-2000 közötti mintát vizsgálunk és már 25 százalék a pozitív tesztek aránya, ami csak a harmadik hullámban volt eddig nálunk, és ezen belül már 90 százalék az omikron.

Müller Cecília az 5-11 éves gyerekek oltásáról is beszélt és elmondta, hogy bővítik e korosztály oltási lehetőségét is, hiszen hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így lehetővé teszik a gyerekek számára szombati napokon az időpontfoglalással történő oltakozást.

Arról azonban nem beszélt a tiszti főorvos, hogy mi a helyzet a tesztelés ingyenessé tételével, pedig december elején Pintér Sándor azt mondta, ennek a lehetőségét az Operatív Törzs a külföldi minták alapján folyamatosan vizsgálja. Korábban pedig már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is rendre ezt válaszolta a Kormányinfón, mikor felmerült a kérdés: a lejárt PCR-tesztek ügye miatt tervezik-e, hogy ingyenes teszteket biztosítsanak nagy számban, legalább már akkor, ha a lejárati idejük közeleg.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. Ebben a szezonban egyelőre alacsony az influenzaaktivitás, azonban megítélni most még nem lehet, merre változik a megbetegedésszám. Vélelmezhető ugyanakkor, hogy idén sem lesz járvány. Ugyanakkor az influenzafertőzés csúcsa a január végi, február eleji időszakra esik. Az influenza elleni védőoltást is mindenkinek ajánlja Müller Cecília. Elmondta, hogy az idei szezonban rendelkezésre álló, felnőtteknek szánt 1,3 millió adag, térítésmentes vakcina fele, a gyermekeknek adható vakcinamennyiség 60 százaléka fogyott el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?