Meghatározó variánssá válhatott az omikron Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. december 28.

Katasztrófa

Egy magánlabor 60 százalékosra méri az előfordulását a bevizsgált pozitív mintákban.

Jelentős mértékben terjedhetett az utóbbi napokban a koronavírus új variánsa. A Neumann Labs a hozzájuk beérkező, már variánsokra is bevizsgált pozitív mintákban 60 százalékra méri az omikron előfordulását – derül ki a Telex cikkéből. „A laboratóriumunkban több olyan vizsgálatsorozatot végeztünk, amikor az összegyűlt pozitív mintákból próbáltuk azt megállapítani, hogy az omikron okozhatta-e a fertőzéseket, vagy sem, és a legutolsó száz mintánál már azt állapítottuk meg, hogy a fertőzések hatvan százalékát az omikron variáns tette ki” - írja a hírportál az atv.hu-ra hivatkozva. A jelek szerint a minta csak részadat, tehát érdemes fenntartásokkal kezelni. 

Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója azt mondta, a naponta felfedezett omikron variáns esetek száma továbbra is emelkedik.

Omikronnal kapcsolatos számokat legutóbb december 23-án közölt a hivatalos koronavírus oldal; akkor 61 embernél igazolták a koronavírusnak ezt a variánsát. Jelenleg a variánsok terjedése kapcsán leginkább magánlaborokból származó adatokra lehet támaszkodni. Az omikron súlyos megbetegedéseket szerencsére nem okoz, fertőzőképessége, terjedési sebessége viszont nagymértékben meghaladja a korábbi variánsokét. 

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, Nyíri Miklós december 20-án napi négy esetről beszélt, ami a magánlabor eseteit tekintve 5 százalékos arányt jelentett. Az omikron gyors terjedése kapcsán Vattay Gábor, az ELTE TTK Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője elmondta, hogy december végén, január elején, már elkezdődhet az ötödik hullám, tehát valamivel hamarabb tervezettnél. Egyben kitért arra is, hogy a korábbiaknál esetszámban nagyobb hullám várható, mely mindenkit elér majd.

Az új variáns terjedésével kapcsolatban lapunk kérdéseket küldött a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Amint választ kapunk, új cikkben számolunk be róla.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk