Németország egyszerre enyhít és szigorít

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 8.

Katasztrófa

Ez főleg a vendéglátósoknak rossz hír.

A német szövetségi és tartományi vezetők úgy döntöttek pénteki tanácskozásukon, amelyen az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése volt a téma, hogy országosan enyhítenek a karanténszabályokon, de a vendéglátóiparban szigorítanak.

Olaf Scholz kancellár és a 16 tartományi miniszterelnök videokonferencián tartotta a megbeszélést. Megállapodtak abban, hogy akik nemrég kapták meg második vagy harmadik oltásukat, vagy nemrég gyógyultak fel az új típusú koronavírus okozta Covid-19  betegségből, azoknak nem kell karanténba vonulniuk, ha vírusfertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. A karantén ideje csak tíz nap lesz, de hétre rövidülhet, ha közben az illető vírustesztje negatívnak bizonyul. Jelenleg a karantén akár 14 napos is lehet, különböző feltételektől függően.

A politikusok ezenkívül egyetértettek abban, hogy megszigorítják az éttermek, bárok, vendéglátóhelyek látogatását. A tervek szerint a vendégeknek a vendéglátóhelyekre belépésük előtt teszteltetniük kell magukat. Ez alól felmentés csakis akkor lenne lehetséges, ha a kliens már megkapta a harmadik, emlékeztető oltást.

Scholz a tanácskozás után elmondta, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma valószínűleg nőni fog az omikron vírusváltozat miatt, ezért nem hozhatják ismét nehéz helyzetbe az egészségügyet. Újfent arra buzdította az embereket, hogy oltassák be magukat, és az emlékeztető oltást is vegyék fel. A kancellár leszögezte: szerinte kevés, hogy 72 százaléknyi a kétszer beoltott lakosok aránya, és 43 százalék alatti a háromszor beoltottaké.

Két tartomány vezetője mindazonáltal szkeptikusan nyilatkozott a közösen eldöntött tervekről, amelyeket minden tartományi parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Reiner Haseloff szász-anhalti miniszterelnök kifejtette: az általa irányított tartományban gyakorlatilag minden fertőzött a delta vírusvariánst kapta el, ezért szerinte nem szükségesek az új szigorítások. Markus Söder bajor kormányfő pedig azt mondta: megvizsgálják, hogy valóban szükséges-e az a szigorítás, miszerint valaki két oltás felvétele vagy felgyógyultság után is csak negatív teszt birtokában mehet vendéglátóhelyre. A müncheni parlament kedden dönt erről – tette hozzá.

A videokonferencia előtt Karl Lauterbach egészségügyi miniszter az RTL televíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta: a vendéglátás "nagyon problematikus" a járvány szempontjából, mert a vendégek sokszor órákig üldögélnek maszk nélkül.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk