November közepéig nemzeti tesztelési stratégiát kell benyújtanunk az Európai Bizottságnak

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 28.

Katasztrófa

Az EU 100 millió eurót mozgósít antigéntesztek beszerzésére.

Az Európai Bizottság a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlására és tagállamokhoz történő eljuttatására 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forintot) mozgósít - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán. Ugyanitt ismertette a Bizottság egyéb, a járvány megfékezését célzó intézkedéseit.

Az intézkedéscsomag meghatározza a nemzeti és regionális tesztelési stratégiák kialakításához szükséges kulcsfontosságú elemeket. Egyebek mellett az információáramlás javítására, a hatékonyabb és gyorsabb tesztelés biztosítására, a határokon átnyúló járványfigyelő alkalmazások teljes mértékű kihasználására és az alapvető gyógyászati kellékek biztosítása összpontosít.

Von der Leyen bejelentette továbbá, hogy a bizottság új közös közbeszerzési eljárást indított az oltáshoz szükséges orvosi eszközök beszerzésére.

A bizottsági elnök által ismertetett közlemény szerint közös megközelítésre és a hatékony tesztelés előmozdítására van szükség. A bizottság ezért felszólította a tagállamokat, hogy november közepéig nyújtsák be a tesztelésre vonatkozó nemzeti stratégiájukat. A tájékoztatás szerint a bizottság megállapodásra irányuló tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval annak érdekében, hogy a vakcinák rendelkezésre bocsáthatók legyenek mind az európaiak, mind a világ többi polgára számára.

A brüsszeli testület arra is felszólította a tagállamokat, hogy a járvánnyal összefüggő minden adatot bocsássanak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a bizottság rendelkezésére. A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásokkal kapcsolatban azt közölték, hogy valamennyi tagállamnak hatékony és kompatibilis alkalmazásokat kell kidolgoznia, és fokoznia kell arra irányuló kommunikációs erőfeszítéseit, hogy alkalmazását minél többen igénybe vegyék.

Figyelmébe ajánljuk