Öngyilkos lett egy temesvári rezidens orvos

  • narancs.hu
  • 2021. április 5.

Katasztrófa

A covid-osztály dolgozói a végsőkig kimerültek.

Temesváron húsvét hétfőn holtan találtak a lakásán egy 28 éves rezidens orvost, aki a kórházban a koronavírusos betegeket ellátó osztályon dolgozott – adta hírül a Transindex. 

„Le vagyunk sújtva. Kollégánk nagy eséllyel a kiégés-szindróma áldozata, amely az ATI személyzetét erőteljesen érinti” – nyilatkozta Dorel Săndesc, a Temesvári Sürgősségi Kórház osztályvezető főorvosa.  Szavaiból az derül ki, hogy a fiatal orvos öngyilkos lett.

A  rendőrség vizsgálja a haláleset körülményeit.

Történetesen szintén hétfőn hozták nyilvánosságra annak a felmérésnek az eredményét, amely az érintett kórház orvosairól, ápolóiról szól. Ilyen tanulmányt Romániában elsőként most Temesváron készítettek. Az derül ki belőle, hogy

a 250 egészségügyi dolgozó 34 százaléka szorongásos zavarban szenved, közel 10 százalékuk depressziós. 

A krónikus fáradtság, kimerültség jelei látszanak rajtuk. Sokuknak február óta pszichológus segít, hogy el tudják viselni a terhelést. Az orvosokat, ápolókat a koronavírusos betegek drámai sorsa is megviseli, a folyamatos munka mellett.

A kórház igazgatója, Cristian Oancea azt mondta, újraszervezik minden osztályon a szolgálatot, és megpróbálják növelni a személyzet létszámát, hogy csökkenjen az egy-egy emberre jutó terhelés.

Figyelmébe ajánljuk