Müller Cecília: A második hullám természete más, ezért a járvány kezelése is eltérő

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Katasztrófa

Újrakezdődtek az Operatív Törzs tájékoztatói: második hullám, második évad.

Szeptember 19-én, szombaton 11:30-kor az M1-en és a csatorna Youtube-csatornáján kezdte (volna) meg újra tájékoztatóinak megtartását az Operatív Törzs. (Tegyük hozzá, hogy a pontosság továbbra sem lesz az erősségük: a 11:30-ra hirdetett tájékoztatót 12:30-kor sikerült elkezdeniük.)

Müller Cecília, Gál Kristóf és Lakatos Tibor hármasának online sajtótájékoztatójának továbbra is az aktuális információkkal és a sajtó kérdéseire való válaszadás lesz a feladata.

Lakatos Tibor a rendőrség járvány alatti munkájáról és feladatairól beszélt, a határellenőrzést és a hatósági házi karanténok ellenőrzését kiemelve. Elmondása szerint a megfelelő intézkedéseket megteszik a most hozott jogszabályok alapján, készek a járvány további terjedésének kézben tartására.

Müller Cecília elmondta, hogy a néhány hónappal ezelőtti kedvező adatokkor és nyugvópont elérésekor is tudtuk, hogy meg fog érkezni a második hullám. A nyár végén elkezdett emelkedni a fertőzésszám, 5 napja pedig már folyamatosan, napi szinten az ezret közelíti az új fertőzöttek száma.

Kiemelte, hogy az látható, hogy a második hullám természete más, mint az első szakaszé, ezért a járvány kezelése is eltérő. Tavasszal megállt az élet, azóta rengeteg ismeretet szereztünk a vírusról, ezért a jelenlegi 2. hullámban másik stratégiát alkalmazunk a járvány kezelésére - közölte Müller.

Tavasszal elsősorban az idősek voltak érintettek, most jellemzően a fiatalok: a 20-29 éves korosztály a legjellemzőbb jelenleg a pozitív esteket illetve. A betegeség enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik a fiataloknál, de tudjuk, hogy a vírust tovább tudják adni a magas kockázati csoportoknak - figyelmeztetett. A legveszélyeztetettebbek továbbra is az idősek és a krónikus betegségben szenvedők, náluk súlyosan zajlik, akár halálos kimenetelű is lehet a fertőzés. A védekezés első célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, és ezt biztonságosan tegyük.

Míg tavasszal a járvány megbénította az országot, most ennek elkerülése a cél, ezért olyan szabályokat hozunk, amelyek a mindennapi életet lehetővé teszik ,de garantálják a biztonságot is - tett hozzá.

Az ismert adatok felsorolása utám hozzátette, hogy  a járványban eddig összesen megfertőződött személyek átlagéletkora csökken, jelenleg ez 41 év. Az utolsó 10 nap újonnan azonosított fertőzöttjeinek átlaga 35 év. Kéri ezért a fiatalokat, hogy tartsák be a higiénés szabályokat, ha ezt megteszik, akkor nem tudják átadni a nagyszülőknek, krónikus betegeknek a fertőzést.

Az új szabályok felsorolásakor Müller elmondta, hogy szeptember 21-tőlk kevés új szabály lép életbe, de ezek jól célzott szabályok, és azokat szigorúan be kell tartani.

  • Kiemelte a maszk viselésének szabálya: nem csupán tömegközlekedési eszközökön és üzleteken, hanem számos egyéb helyen viselni kell, olyan zárt helyeken, amelyben nagyobb közösség találkozik.
  • Hangsúlyozta: korábban elég volt sál vagy ruhanemű a száj és orr eltakarására, mostantól azonban már csak szabályos maszkot szabad hordani. Ez lehet texti vagy orvosi-sebészeti maszk is. Ráadásul rendkívül fontos a maszk szabályos (orrot és szájat is eltakaró) vizsgálata.
  • Az oktatásban életbe lépő szabályokhoz azt tette hozzá, hogy a kisgyermekeket a szülők a testhőmérséklet-mérésig bekísérhetik.

 

Az újságírói kérdésekre

  • válaszolva Müller elmondta a kormánysajtó napokban mindenhol megjelenő álláspontját, miszerint minden egészségügyi intézményben elég ágy, eszköz és személyzet áll a rendelkezésre a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.
  • Müller Cecília ehhez hozzátette, hogy megvannak a tervek arra az esetre is, ha betelik egy-egy most kijelölt intézmény kapacitása. Az intézményeknek ugyanis jelezni kell, ha elérik kapacitásuk 80%-át, ekkor további intézményeket vonnak be a koronavírusosok kezelésére. "Jelenleg a kapacitásokat nem merítettük ki.  A második vonal még nem vált szükségessé" - mondta.
  • A tesztekről elmondta, csak a külföldről hazatérőknek és a saját maguk indíttatásából vizsgálatot kérőknek kell fizetni a tesztelésért. Kontaktkutatás esetén vagy gyanús eset számára térítésmentes és az is marad.
  • Az intézkedések közt szerepel, hogy ingyenessé válik az influenzaoltás minden  korosztály számára. "Aki oltakozni szeretne, jelezze telefonon a háziorvosának", időpontot kap és majd személyesen megkapja az oltást - tett hozzá Müller.
  • Arra kérdésre, hogy az egészségügyi dolgozók fertőzöttsége jelenleg hogy áll, Müller elmondta, hogy a világátlag szerint az egészségügyi dolgozók  20-30 százaléka fertőződött meg koronavírussal, Magyarországon ez az arány ma 5 százalékos.

Figyelmébe ajánljuk