Katonák fogják fertőtleníteni az ország valamennyi idősotthonát

  • narancs.hu
  • 2020. április 21.

Katasztrófa

20 idősotthonban van jelen a koronavírus-fertőzés.

A keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország élelmiszer ellátása biztosított, de mindez a rendkívüli helyzetben külön erőfeszítéseket igényel, ezért némi türelemre szólított fel.

Zsigó beszámolt arról, hogy jól vizsgáztak az áruházláncok a húsvéti ellenőrzések során is. Kiemelte, hogy a szeszfőzdék és szeszes italok gyártói átállhatnak fertőtlenítőszer gyártásra, ebben a Nébih is segítségükre van.

false

Müller Cecília az aktuális adatokat ismertetve elmondta, hogy 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 114 új megbetegedést regisztráltak, elhunyt újabb 14 krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma. 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 82-en vannak lélegeztetőgépen, ők jellemzően idősebbek, de vannak közöttük középkorúak is.

Müller azt mondta, 20 idősotthonban van jelen a koronavírus-fertőzés. Mint hangsúlyozta, különféleképpen érintettek a különböző intézmények, sok esetben csak egy-egy esetről van szó. Közlése szerint a járványügyi vizsgálatok megtörténtek, 3 intézményben komolyabb a fertőzés.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a Pesti úti intézményben elvégezték az összes új szűrővizsgálatot: 274 lakót és 41 dolgozót teszteltek. Közülük 58 ápolt és 4 dolgozó lett pozitív. Helyi izoláció történik, fokozott figyelemmel kísérik a pozitív esetek állapotának alakulását, hogy mutatják-e a betegség jeleit. Elmondta, hogy akik az idősotthonból kórházban tartózkodnak, általánosan jó állapotúak, de csak akkor térhetnek majd vissza az otthonba, ha 2 koronavírus- tesztjük is negatív lett.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy az idősotthonokban zajlanak az ellenőrzések, a fertőtlenítés is a honvédség segítségével folytatódik majd. Először a már fertőzött idősotthonokban végzik majd a szakszerű, teljes körű fertőtlenítést, majd az ország valamennyi ilyen jellegű intézményében sor kerül rá.

Müller kiemelte, hogy a magyar hatóságok megfelelnek a tesztelésre vonatkozó nemzetközi elvárásoknak. Azt mondta, hogy míg a WHO tesztelésre vonatkozó ajánlása szerint egy beazonosított fertőzött környezetében legalább 10 laborvizsgálat elvégzése ajánlott a további fertőzések beazonosítására, a magyar hatóságok viszont fertőzöttenként 30 ilyen tesztet végeznek el, így tehát bőven teljesítik a nemzetközi elvárásokat.

Az viszont, hogy a 2096 beazonosított fertőzöttre jutó 213 elhunyt személy viszont nagyjából 10 százalékos halálozási arányt mutat, ami nemzetközi összehasonlításban kiemelten magas arány, tegyük hozzá, azt is jelenti, hogy a magyar hatóságok látóterébe inkább a súlyosabb esetek kerülnek.

false

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy értékelték a kijárási korlátozás - idézzük a rendőri szakkifejezést - "magatartásszegéseinek jellegzetességeit", amely során kiderült, hogy a legtöbb esetben az történik, hogy az emberek indokolatlanul hagyják el otthonukat, és nem tartják a megfelelő távolságot egymástól. Kisebb arányban nem a meghatározott időpontban mennek vásárolni, valamint ennél is elenyészőbb esetben nem a megengedett okból tartózkodnak a vendéglátóegységek helyszínén.

Közölte, eddig összesen 27497 szabálysértést indítottak, melyek között szerepel a szóbeli figyelmeztetés, helyszíni bírság, eljárás indítása, valamint a feljelentés is.

Figyelmébe ajánljuk