Csehországban országos reprezentatív szűrést végeznek: egy hét alatt 27 ezer embert tesztelnek le

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 21.

Katasztrófa

"Átfogó, és a lehetőségek szerint objektív képet szeretnénk kapni arról, hogy milyen a koronavírus-fertőzöttség tényleges állapota országosan" - mondta az egészségügyi miniszter.

Csehországban több mint 27 ezer személyt tesztelnek le csütörtöktől kezdve, egy hét leforgása alatt, hogy megállapíthassák: a lakosság milyen része került eddig kapcsolatba az új koronavírussal. Adam Vojtech egészségügyi miniszter kedden prágai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tesztelést szakértők által összeállított országos mintán végzik el, és az eredmény május elejére várható.

"Átfogó, és a lehetőségek szerint objektív képet szeretnénk kapni arról, hogy milyen a koronavírus-fertőzöttség tényleges állapota országosan" - jelentette ki a miniszter. A teszteket hat olyan régióban végzik el, amelyekben az ismeretek szerint különböző szintű a fertőzöttség. Míg Prágában vagy az Olmützi régióban több mint 120 fertőzött esik százezer lakosra, addig Dél-Csehországban csak tíz.

"A lakosság körében vannak bizonyos csoportok, akik nem szerepelnek az eddigi kimutatásainkban, miközben valószínűsíthető, hogy a betegségen már átestek és kigyógyultak belőle. Ezek egy részénél már kifejlődtek az ellenanyagok, míg mások még fertőzők lehetnek" - magyarázta Vojtech.

A tesztelésbe bevont személyeket a statisztikai hivatal és a cseh tudományos akadémia szakértői választották ki. A projekt érdekessége, hogy a tesztelési helyeket a kiválasztottakon kívül önként vállalkozók is felkereshetik, és a járványügyi szakemberek tőlük is mintát vesznek. A tesztelés két szakaszban zajlik: először mindenkin elvégzik az előzetes gyorstesztet, amelyek eredménye nagyjából egy órán belül ismert lesz. Akiknél a gyorsteszt fertőzési jeleket mutat ki, azokat a második szakaszban klasszikus laboratóriumi tesztnek vetik alá.

A kivizsgálás mellett a résztvevők egy kérdőívet is kitöltenek majd, amelyek alapján a tanulmány készítői pontosabb adatokat szereznek az emberekről. A tesztelés folyamatában a lakossági részvétel önkéntes és ingyenes.

A cseh egészségügyi miniszter szerint az országos reprezentatív tesztelés előkészítésénél figyelembe vették a külföldi, elsősorban németországi tapasztalatokat is, de a külföldi adatok a járvány természeténél fogva nem lehetnek érvényesek Csehországban. Az országos reprezentatív tesztelés eredményét hasznosítani fogják a járvány elleni védekezésben.

Csehországban kedd reggelig 6914 személy fertőződött meg az új koronavírussal, közülük 1597 már felgyógyult a betegségből. A Covid-19 betegségben elhunytak száma 196. Kórházi ápolásra jelenleg 390 személy szorul. Adam Vojtech szerint a cseh hatóságok jelenleg ellenőrzés alatt tartják a járvány terjedését, ami lehetővé teszi a március közepén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos lazítását.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk