Duplájára nőttek a rendőri intézkedések Budapesten a koronavírus miatti korlátozást megszegőkkel szemben

  • narancs.hu
  • 2020. április 6.

Katasztrófa

Bár még nem gyógyultak, de két embert már le tudtak venni a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban. Az újabb kormányrendeletek szerint túlórázhatnak az idősotthonban dolgozók, a rendőrök és a katonák. Müller Cecília beszólt a The New York Times-nak.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes hangsúlyozta, hogy a hétvége során azt tapasztalták: a jó idő beköszöntével a lakosság a közterületeket és a nyilvános tereket oly' módon használja, hogy rendre megszegi a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályokat.

Elmondta, hogy eddig összesen 4292 intézkedés folytattak le emiatt, 3102 esetben figyelmeztetés útján intették az embereket a szabályok betartására, 532 helyszíni bírságot szabtak ki és 648 feljelentés történt.

Budapesten különösen sok intézkedésre volt szükség, a közlés szerint vasárnap kétszer annyira, mint szombaton. A mai naptól kezdve emiatt fokozottan ellenőrzik a rendőrök azokat a helyeket, ahol várhatóan sokan jelennek meg a jó időben.

Túlórák nagy mennyiségben

Kiss Róbert szerint a frissen megjelent kormányrendelet értelmében a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknek is több szolgálatot kell teljesíteniük. Eszerint a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja akár a negyvennyolc órás heti időtartamot. A napi szolgálat lehet akár 12 óránál is hosszabb, de semmiképp sem haladhatja meg a 24 órát. Az időbeosztást többé nem muszáj egy héttel a szolgálatba lépés előtt bejelenti, hanem még az adott héten is közölhetik azt. A napi legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidőbe pedig bele lehet számítani a munkába utazás idejét is.

Emellett az operatív törzs munkatársa elmondta azt is, hogy a különféle rendőrségi eljárásokat  telekommunikációs eszközökkel folytatják le, nem szükséges a személyes megjelenés. Azokban az esetekben amelyekben ez nem lehetséges, 3 hónapra felfüggesztik az ügyeket.

false

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a legfrissebb információkat. Mint arról lapunk is beszámolt, 744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy idős krónikus beteg. A gyógyultak száma pedig 67 főre emelkedett.

Közölte, hogy két, a Szent László Kórházban kezelt személyt le tudtak venni a lélegeztetőgépről, és bár még nem gyógyultak, de állapotuk reményteli.

Budapesten berobbanhat a járvány

Elmondta, hogy a parkolás térítésmentessé tétele nem jelent lazítást a már meghozott szabályok terén. Mindez csak azt a célt szolgálja, hogy a tömegközlekedést még kevesebb embernek kelljen igénybe vennie. Nagyon sok lett az autó a fővárosban – mondta Müller Cecília –, és azt kérte, lehetőleg ugyanúgy maradjon otthon mindenki, aki megteheti, mint eddig.

Az országos tisztifőorvos elmondta, a legfrissebb kormányrendelet értelmében akár 24 órát is dolgozhatnak az idősotthonokban dolgozók a veszélyhelyzet időtartama alatt. A 24 órás műszakok után viszont biztosítani kell a dolgozóknak egy összefüggő 48 órás pihenőt.

Közölte, hogy Magyarország területi adatai a fertőzés tekintetében nem változtak: Budapesten és Pest megyében van továbbra is a legtöbb koronavírus-fertőzött. De hangsúlyozta, a vírus jelen van az egész ország területén, ezért nagyon fontos betartani a korlátozásokat.

false

Újságírói kérdésre Müller Cecília lényegében beszólt a The New York Times-nak, mikor a WHO magyarországi vezetőjének állítólagos titkos levelével kapcsolatban kérdezték. Az országos tisztifőorvos úgy reagált, hogy a WHO magyarországi vezetőjével folyamatos szakmai kapcsolatban vannak, nehéz lenne elhinni, hogy olyan nyilatkozatot tenne, ami nem fedi a valóságot. A New York Times-nak nagyon sok dolga lehet otthon, van ott elég probléma, hogy azzal foglalkozzon, a magyar járványügyi dolgokat meg bízzák a magyar hatóságokra - jelentette ki.

Kiderült, hogy az Országos Mentőszolgálat 55-re növelte azoknak kocsiknak a számát, amelyek a területi mintavételt végzik. Müller Cecília hangsúlyozta, ezek nem a mentésből vonódtak ki, hanem többletként vannak jelen. Korábban megyénként egy-egy mentőkocsi végezte ezt a feladatot.

Müller Cecília elmondta, azokban az idős otthonokban, melyekben felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés, továbbra is folyamatosak a vizsgálatok. Találtak újabb eseteket is, vannak, akik kórházi ellátást igényelnek, és olyanok is, akik pozitivitást mutattak, de nincs tünetük, így azok az érintettek izoláltan élnek jelenleg.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?