Müller Cecília: Budapest gócponttá válhat

  • narancs.hu
  • 2020. április 7.

Katasztrófa

Az elmúlt 24 órában 9 elhunyt beteg között van olyan személy is, aki idősotthon lakója volt. A Pesti úti idősotthonban jelenleg is zajlik a koronavírus fertőzés kivizsgálása. Végrehajtási protokollal akadályozzák az idősotthonokban a betegség terjedését.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat. Eszerint, mint arról lapunk is beszámolt, keddre 73-mal 817-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 9 idős, krónikus beteg halt meg. 71-re nőtt a gyógyultak száma. Eddig 23 746 akkreditált mintavétel történt.

Az országos tisztifőorvos közölte, az elhunytak között van olyan személy is, aki idősotthon lakója volt.

Müller Cecília szerint egyértelmű, hogy a fertőzés terjedése most a fővárosra koncentrálódik, a megbetegedések több mint 40 százalékát Budapesten azonosították. Az agglomerációval együtt pedig Budapesten és Pest megyében a fertőzések több mint 60 százalékát regisztrálták. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a vírus az egész országban jelen van, de a sűrűn lakott területeken sokkal nagyobb veszély fenyegeti a lakosságot. Arra kérte az embereket, hogy fokozottan tartsák be a rendszabályokat, vegyék komolyan a korlátozó intézkedéseket. Mert ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat.

Az országos tisztifőorvos a szociális intézményekről, idősotthonokról szólva kiemelte: nem tudták megakadályozni, hogy a fertőzés terjedésével egy időben ezekbe az intézményekbe is bejusson a vírus. Újra kiemelte, hogy különösen fontos védeni az időseket, arra kérte a fenntartókat, hogy ennek érdekében tartsák és tartassák be a különböző intézkedéseket. Mint ismert, látogatási és kijárási tilalom, valamint felvételi zárlat lett elrendelve.

Müller Cecília elmondta, végrehajtási protokollal próbálják megakadályozni az idősotthonokban a betegség terjedését. Ennek érdekében minden intézményben ki kell jelölni egy személyt vagy munkacsoportot, akik kifejezetten a koronavírus fertőzés megakadályozásáért felelnek, a szabályok betartását segítik elő. Felhívta a intézmények dolgozóinak figyelmet, hogy ha lehet, a munkába járáshoz kevésbé vegyék igénybe a tömegközlekedést.

Müller Cecília újságírói kérdésre közölte, hogy a Pesti úti idősotthonban jelenleg is zajlik a koronavírus okozta fertőzés kivizsgálása, folynak a tesztelések, ez az egyik legnagyobb létszámú ilyen jellegű szociális intézmény a fővárosban. Eddig 53 ápolt esetében derült fény pozitivitásra, és 12 dolgozónál mutatták ki a fertőzést.

Az országos tisztifőorvos a Kínából érkezett 400 ezer, a koronavírus-fertőzés kezelésére szolgáló új gyógyszerről újságírói kérdésre elmondta: lecsökkenti a fertőzési időállapotot és védi a tüdőt. Jó tapasztalatokat szereztek eddig a gyógyszerrel kapcsolatban azok az orvosok, akik külföldön használták a gyógyításban. Közölte, hogy a gyógyszer raktába került, zajlik a gyors engedélyeztetése.

false

 

Kiss Róbert az operatív törzs munkatársa elmondta: kórházparancsnokok 108 kórházban látnak el feladatot, többek között a napi készletfelmérésben segédkeznek. Közlése szerint a mai nap során 9 kórházba történik egyéni védőeszközök kiszállítása.

A hatósági házi karanténokról szólva elmondta, hogy azok száma meghaladta a több mint 15 ezret. 122 268 esetben ellenőrizték ezeket. 499 feljelentést tettek, 309 helyszíni bírságot szabtak ki és 65 esetben figyelmeztettek. Az operatív törzs munkatársa újságírói kérdésre közölte, a hatósági házi karanténok egynegyede a fővárosban és Pest megyében van.

Kiss Róbert közölte, a román határnál található nagylaki átkelőnél időkorlátot vezetnek be, így a román állampolgárok személyforgalma 21 és 24 óra között történik tranzitforgalom formájában.

Figyelmébe ajánljuk