Müller Cecília: járványügyi adattisztítás folyik

  • narancs.hu
  • 2020. május 20.

Katasztrófa

33 idősotthonában azonosították eddig a koronavírust.

Egyre többen használják a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló mobilapplikációt – közölte Kiss Róbert alezredes az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. 1062-re emelkedett az eddigi összes felhasználó száma a bevezetés óta, jelenleg 784 aktív felhasználót tartanak számon.

Az elmúlt 24 órában 584 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg összesen 10 932 van érvényben.

Bár a kijárási korlátozásokat felfüggesztették, az operatív törzs munkatársa emlékeztetett, továbbra is arra kérnek mindenkit, tartsa be a még érvényben lévő szabályokat, figyeljen a védőtávolság megtartására, hordjon maszkot.

Kiss elmondta, hogy eddig összesen 381 esetben indítottak szabálysértési eljárást, ebből 102 esetben rémhírterjesztés gyanúja miatt.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3598-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma42 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1674, közülük 755-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 919-en az ország egyéb területein élnek. 539-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt újabb 3 krónikus beteg. Ezzel 470 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 289-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 181-en az ország egyéb területein éltek.

1454-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 666-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 788-an az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy változást lehet tapasztalni a területi adatok alakulásában, mert járványügyi adattisztítás folyik. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzésben érintett személyek esetenként még ideiglenes tartózkodási címet adtak meg a vizsgálatkérő lapon, esetleg időközben hazaköltöztek. Ugyanakkor jelentős változás az adatokban nem várható Müller szerint.

Újságírói kérdésre az országos tisztifőorvos közölte, az elmúlt 24 órában azonosított 42 új eset 6 megyéből származik plusz Budapestről, közülük 5 beteg a Kamaraerdei úti intézményből, 4 pedig egy zalai idősotthonból került ki, a többi eset nem zárt közösségből való.

Müller Cecília szerdán arról beszélt, hogy egyre többet tartózkodunk a szabadban, megnyíltak a játszóterek, kalandparkok is, ezért ezeken a helyeken külön figyelni kell a higiéniás biztonságra. Készített a Népegészséggyi Központ egy ajánlást az üzemeltetőknek és a használóknak is, de a legfontosabb teendő: a gyakori kézfertőtlenítés és a kézmosás.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az ország 33 idősotthonában azonosították a koronavírust, 846 pozitív gondozottat és 139 gondozót tartanak számonÖsszesen 110 gondozott hunyt el. 298 fő már meggyógyult.

Bár az felvételi zárlat feloldására még várni kell, egyedi esetekben van lehetőség új gondozottak felvételére, ha az intézmény vezetője szükségesnek és kivitelezhetőnek ítéli meg. Ilyen esetekben a felvételben érintett személynek 48 órával a felvétel előtt 2 negatív koronavírus-teszttel kell rendelkeznie.

Figyelmébe ajánljuk