Pár napon belül tetőzhet az ötödik hullám

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Katasztrófa

66 ember halt meg a koronavírus miatt egy nap alatt, és 9422 új fertőzöttet igazoltak. Ez a szám nem nő olyan meredeken, mint az utóbbi időben.

Az utóbbi 24 órában a kormányzati tájékoztató oldal szerint 9422 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, így eddig már több mint másfélmillió ember kapta el Magyarországon ezt a betegséget. Elhunyt 66 beteg, ezzel a Covid áldozatainak száma 41 ezer 471 fő

229 ezer 857 aktív fertőzöttet tartanak számon.

Kórházban 4218 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (279 433) és Pest megyében (218 020) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (88 543), Győr-Moson-Sopron (82 813), Hajdú-Bihar (81 865) és Szabolcs-Szatmár (80 529) és Bács-Kiskun megye (80 218). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (32 484).

Eddig 6 millió 364 ezer 167-en kaptak oltást, többségük már a második adagot is felvette, 3,6 millióan pedig túlvannak a harmadik vakcinán is. Már 81 ezer 5–11 éves gyermeket is beoltottak, és a 12–17 éves korosztály 47 százalékát.

A kormányzati oldal felhívja a figyelmet – a február 15-étől érvényes oltási igazolvány bevezetése miatt is – az oltási akcióra, amely minden csütörtökön, pénteken és szombaton zajlik. Már a negyedik oltásra is lehet jelentkezni, ha a harmadik vakcina beadása óta eltelt négy hónap. Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs.

A 24.hu az adatokból azt a következtetést vonja le, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma szelídül, pár napon belül tetőzhet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.