Röhrig Géza a koronavírus miatt újra mentőzik New Yorkban

  • narancs.hu
  • 2020. április 7.

Katasztrófa

És továbbra is mosdat halottakat is. A New York-i járványhelyzetről, de olvasási szokásairól is mesélt Nyáry Krisztiánnak.

Élő, facebookos beszélgetés-sorozatot indított Nyáry Krisztián a járvány idejére, amelynek hétfői vendége a New Yorkban élő Röhrig Géza volt – szúrta ki a hvg.hu. A Saul fia című film főszereplőjeként ismertté vált színész, író elmondta, hogy ő maga nincs otthon önkéntes karanténban, hanem mentőssegédként dolgozik.

Mint ahogy elmesélte, korábbi főnöke kereste meg, hogy álljon vissza mentőzni, mert mindenkire szükség van. "Az, hogy felhívott a volt főnököm, hogy rám is szükség van, jelzi, hogy mekkora a baj" – emelte ki Röhrig.

Security Check Required

Hét évvel ezelőtt körülbelül fél évig dolgozott mentőssegédként. Elmondása szerint hamar kiábrándult a tevékenységből, mert bár elég romantikus elképzelései voltak arról, hogy majd csúcsforgalomban újraéleszt valakit, ehhez képest úgy érezte magát, mint egy áruszállító az IKEA-ból.

Bár Röhrignek már lejárt a mentőzésre vonatkozó engedélye, egy gyors, néhány órás tanfolyamon való részvétel után, a járványhelyzetre való tekintettel megújították neki, így hamar munkába is állhatott.

"Összesen százezer ilyen ember van, mint én, ami azt jelenti, hogy majdnem minden eddig regisztrált fertőzöttre jut egy önkéntes, ami azért elég jó" – emelte ki. Reménykeltőnek nevezte a New York-iak helytállását.

Az író, színész elmondta, hogy éjszaka dolgozik a tűzoltóság kötelékein belül, jól felszerelt kocsikkal végzik a munkát. "Eddig Brooklyn és Queens volt a leginkább érintett övezet, most pedig Long Island lesz." Mint mondta, egyedül semmilyen komoly orvosi beavatkozást nem végezhet.

Röhrig első koronavírustesztjét már el kellett volna végezni, de arra csak kedden kerül sor. Elmondta, hogy elegendő védőfelszerelésük van, persze nem úgy vannak felöltözve, mint aki vírusfertőzött beteget műt, de azért mindent megtesznek maguk és mások érdekében e téren is.

Mint ismert, Röhrig Géza hosszú évek óta halottakat mosdat. A jelenlegi járványügyi helyzetben bizonyos körzetekben mindezt már nem engedélyezik, de New Yorkban a rituális muzulmán és zsidó halottmosdatásra még van lehetőség, bár sokkal nagyobb körültekintéssel végzik ezt a munkát. "Tegnap három koronást mosdattunk, és persze nem pont úgy, ahogy eddig, de még megy ez a dolog. Aztán mindhárman mentek egy online temetésre."

Röhrig  elmesélte, hogy jelenleg úgy folyik a zsidó temetkezés New Yorkban, hogy csak a legközelebbi hozzátartozók lehetnek jelen a sírnál a megfelelő védőfelszerelésekben, míg a résztvevők zöme előzetes bejelentkezés alapján, online vesz részt a szertartáson .

Röhrig Géza maga is részt vett már egy ilyenen, ő maga is gyászol, nemrég, 97 éves korában halt meg barátja, Dario Gabbai, aki az utolsó élő sonderkommandós volt. "Ő volt az utolsó ezen a Földön, aki a saját szemével látta a gázkamrákat működés közben".

Röhrig a beszélgetés során azt is megosztotta, hogy jelenleg kilencen élnek egy háztartásban, mert két egyetemista gyereke nem maradhatott az amerikai kollégiumban, hazaköltöztek. Elmesélte, hogy felesége katonás rendet tart, minden reggel kiosztja a feladatokat, és egy parafatáblán vezetik, hogy ki, mikor, hol, lesz, és kivel. "Sokat szól a gitár, sokat mesélek." A színész megosztotta, miket olvas, ha épp van lehetősége olvasni. Ikergyerekeinek is rendszeresen mesél, megosztotta, hogy míg a lányát az igaz mesék, addig a fiát a kitaláltak érdeklik.

A teljes videó visszanézhető a Líra Facebook oldalán.

Figyelmébe ajánljuk