Spanyolország is veszélyhelyzetet hirdetett, Olaszország példáját követi az ország lezárásával

  • narancs.hu
  • 2020. március 14.

Katasztrófa

Olaszország után Spanyolországban a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet Európában.

Olaszország után Spanyolországban a legsúlyosabb a koronavírus-helyzet. Péntek éjszaka óta 1500-al nőtt a betegek száma, így összesen már több, mint 5700-an fertőződtek meg. Ez azt jelenti, hogy a járvány spanyolországi megjelenése óta eltelt 11 napban szinte épp annyi esetet regisztráltak, mint Iránban a járvány ezen szakaszában. Ehhez képest Olaszországban 11 nap után 3000 esetről lehetett tudni.

Vagyis úgy tűnik, Spanyolországban az olasznál is súlyosabb a helyzet.

Egy brit fapados légitársaság például le is mondta az összes spanyolországi járatát, az úton lévő gépeket pedig még a levegőben fordították vissza.

Egy nap alatt 15 új halálos áldozatot jelentettek be. Összesen 136 spanyolországi halálesetről tudni, közülük 133-an Madridban vesztették életüket, és az összes fertőzés több, mint fele a fővárosban koncentrálódik. Eddig 577-en gyógyultak meg a fertőzésből.

A spanyol kormány 15 napos veszélyhelyzet kihirdetéséről és az egész országot érintő lezárásról döntött. Ily módon a tartományok döntési jogköreit is korlátozhatják. Spanyolországban Olaszországhoz hasonló intézkedések bevezetését jelentették be, tekintettel a koronavírus rohamos terjedésére. Az intézkedések célja az emberek közötti kapcsolat csökkentése és a koronavírus gyorsuló terjedésének lelassítása.

Spanyolország kormánya szigorú korlátozásokat vezet be, amely 46 millió polgárának szabad mozgására lesz hatással. Pedro Sánchez miniszterelnök a vészhelyzettel bejelentette, hogy emberek csak olyan nyomós okkal hagyhatják el az otthonaikat, mint hogy élelmet és gyógyszert vásároljanak, munkahelyre utazhassanak, kórházakba és bankokba menjenek, vagy fiatalok és idős emberek gondozása céljából utazzanak. A korlátozások hétfőn reggel lépnek hatályba.

Ezen kívül Spanyolország azonnal bezárja az összes iskolát, egyetemet, éttermet, bárt és szállodát országszerte, a nem nélkülözhetetlen üzletekkel együtt, amit néhány régió már korábban megtett. A hivatalos bejelentés ma este várható – közölte az AP hírügynökség.

Figyelmébe ajánljuk