Spanyolországban a fertőzöttek több mint egyharmada már meggyógyult

  • narancs.hu
  • 2020. április 12.

Katasztrófa

De még így is 619-en hunytak el az elmúlt 24 órában. Hétfőtől elkezdenek visszatérni a munkába a nem létfontosságú ágazatokban, például az autó- vagy az építőiparban dolgozók, miután a spanyol kormány korábban két hétre felfüggesztette e szektorok működését.

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból.

Az azonosított fertőzések száma 4167-tel emelkedett egy nap alatt, szombaton 4830, pénteken 4576 új esetről számolt be a szaktárca. A SARS-CoV-2 vírust eddig 166 019 ember szervezetében mutatták ki.

A minisztériumi jelentés szerint 619-en hunytak el az elmúlt 24 órában a fertőzés következtében, ez ismét növekedés a szombati 510-es és a pénteki 605-ös adat után. A koronavírus miatt 16 972 fő veszítette eddig életét Spanyolországban március 3-a óta (ekkor jelentették az első igazolt halálos áldozatot az egészségügyi hatóságok).

A gyógyultak száma 3282-vel nőtt vasárnap, 3441-gyel szombaton és 3503-mal pénteken. A járvány január végi kezdete óta 62 391 fő épült fel a fertőzésből.

A legtöbb napi fertőzést már nem a fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben regisztrálták, hanem Katalóniában, ahol 1043 ember koronavírustesztje lett pozitív.

A madridi tartományban 738 új esetet szűrtek ki egy nap alatt, a fertőzöttek száma ezzel elérte a 46 587-et, míg a gyógyultaké a 24 683-at.

Katalóniában 34 027 koronavírusos esetet tartanak nyilván, amelyből 14 975 páciens már legyőzte a fertőzést.

Spanyolországban hétfőtől elkezdenek visszatérni a munkába a nem létfontosságú ágazatokban, például az autó- vagy az építőiparban dolgozók, miután a spanyol kormány két hétre felfüggesztette e szektorok működését, hogy így csökkentse az emberek közötti érintkezést és a vírus terjedését.

A kabinet közzétett egy gyakorlati útmutatót a fertőzés kockázatának mérséklésére a munkavállalók és a munkáltatók számára, amelyben egyebek mellett javasolja a fokozatos ki- és beléptetést a munkahelyeken, illetve a tömegközlekedés helyett az egyéni közlekedés előnyben részesítését a munkába járáshoz, amennyiben megoldható.

A kormány nem teszi kötelezővé a szájmaszk viselését a közterületeken, viszont javasolja felvételét a tömegközlekedési eszközökön, ezért a hatóságok hétfőtől maszkokat osztanak a metrón, a vasúton és az autóbuszokon utazóknak. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 10 millió szájmaszkot biztosítanak erre a célra.

Spanyolországban március közepe óta szigorú lakhelyelhagyási korlátozásokkal, oktatási intézmények és egyebek mellett üzletek, éttermek bezárásával járó szükségállapot van érvényben, amelyet a törvényhozás csütörtökön meghosszabbított április 25-én éjfélig.

Pedro Sánchez miniszterelnök korábbi nyilatkozatából arra lehet számítani, hogy újabb hosszabbítást kezdeményez a kormány a parlamentnél, de ha a vírus terjedése továbbra is a várt mértékben csökken, elképzelhető, hogy részben enyhíteni fognak a korlátozó intézkedéseken.

Neked ajánljuk