Svéd beismerés: „jobban is kezelhettük volna a járványt“
koronavirus-Svedorszag-MTI-EPA_top_story_lead.jpg

Svéd beismerés: „jobban is kezelhettük volna a járványt“

  • narancs.hu
  • 2020. június 3.

Katasztrófa

Eddig 4500 áldozata volt a koronavírusnak az országban.

Svédország sokkal jobban is kezelhette volna a koronavírus-járványt, és megakadályozhatta volna, hogy ilyen sokan meghaljanak. Ezt a svéd járványkezelési stratégia megalkotója ismerte be, írja a Guardian.

A koronavírus majdnem 4500 áldozatot szedett Svédországban, jóval többet mint a szomszédos Dániában, Norvégiában vagy Finnországban. Ennek oka a kritikusok szerint, hogy a svéd kormány nem rendelt el olyan szigorú korlátozó intézkedéseket mint sok más európai ország.

Anders Tegnell a svéd közegészségügyi ügynökség vezető epidemiológusa beismerte, többet is tehettek volna.

Miközben Európa nagy részén bezártak az iskolák, boltok és a legtöbb ember pár hónapig otthon maradt, addig Svédország az emberekre bízta mit tesznek. A kormány csupán kérte az embereket, hogy tartsanak fizikai távolságot, és mossanak gyakran kezet.

Az idősotthonokban csak március végén tiltották be a látogatásokat, de a svéd halálos áldozatoknak a fele ilyen intézetekben élt. Tegnell azzal védekezett, hogy nem lehetett tudni, hogy a máshol meghozott intézkedések mennyire működtek volna Svédországban.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.