33 idősotthon 5991 gondozottja közül 899-en lettek eddig korononavírus-fertőzöttek

  • narancs.hu
  • 2020. június 3.

Katasztrófa

Müller Cecília szerint a magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk.

Már 2063 regisztrált felhasználója van a hatósági házi karantént biztosító elektronikus rendszerként funkcionáló applikációnak, közülük jelenleg 880-an aktív felhasználók – mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes. Közlése szerint 770 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, míg eddig összesen 11 172-őt.

418-ra emelkedett a koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzetben elrendelt büntetőeljárások száma, melyek közül 120 esetben nyomoznak a rendőrök rémhírterjesztés ügyében.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3931-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma10 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1207, közülük 495-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 712-en az ország egyéb területein élnek. 414-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt újabb 2 krónikus beteg. Ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 315-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 219-en az ország egyéb területein éltek.

2190-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 1058-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 1132-en az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília elmondta, hogy 33 idősotthon érintett a járványban, jó ideje nem emelkedett az érintett intézmények száma, sőt a pozitívnak minősített személyek is rendre meggyógyulnak. Ezúttal nem közölte, hányan haltak meg a szociális intézmények gondozottja közül.

A 33 intézmény 5991 összes bentlakója közül 899 ápolt lett pozitív eddigi a járvány időtartam alatt, és már 468-an meggyógyultak. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, ez kedvező tendencia.

Kiemelte, hogy a vírus továbbra is velünk van, mint ismert, pandémiáról, azaz világjárványról beszélünk, „számos földrészen szaporodik az új koronavírusos fertőzöttek száma”. Müller Cecília elmondta, hogy a tegnapi napig 6 millió 400 ezer fertőzöttet tartottak számon a világon, de ez a szám napról napra nő. Közel 380 ezer a koronavírus miatt elhalálozottak száma. A legfertőzöttebb területnek jelenleg az USA, Brazília, Oroszország, India és Peru számít.

Müller Cecília közlése szerint nem rövid idő alatt fog rendeződni a járványhelyzet világviszonylatban. „A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek”, bizonyosan az első hullám végén vagyunk.

Az országos tisztifőorvos a felsőoktatási vizsgáztatásról szólva elmondta, hogy mindenki figyeljen oda az alapvető higiéniás biztonságra, minden tanuló csak a saját eszközét használja, és a diákok amennyire lehet, ne verődjenek csoportokba.

Újságírói kérdésre közölte, 102 éves a legidősebb gyógyult beteg.

Kiemelte, hogy bár nem tudni pontosan, hogyan alakul a vírus második hulláma, ha lesz, készülnek rá, hasznosítják a már meglévő tapasztalataikat, így nem fogja a magyar egészségügyet váratlanul érni a helyzet.

Müller Cecília azt valószínűsíti, hogy a téli szezonban, az influenzaszezon megjelenésével többlet jelenlétet mutat majd a koronavírus is.

Figyelmébe ajánljuk