Szeptemberre tervezik az oroszok a koronavírus-vakcina gyártásának beindítását

  • narancs.hu
  • 2020. június 15.

Katasztrófa

Kétféle vakcinával is készülnek.

A Covid-19 elleni vakcina tömeges gyártása a tervek szerint szeptemberben fog beindulni –jelentette ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes az orosz sajtóban vasárnap közölt jelentések szerint.

A védőoltás állami bejegyzése augusztusra várható, amikorra befejeződik a klinikai tesztelés. A készítményt a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) fogja kibocsátani, de még az év folyamán elkészül saját vakcinájával a novoszibirszki Vektor kutatóközpont és a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökég (FMBA) Vakcina- és Szérumintézete is.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter üdvözölte, hogy egyszerre több vakcina is megjelenik majd, mondván, az egyes készítményeket más és más célcsoport számára állítják elő, és az általuk biztosított védettségi idő is eltérő lesz.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 tévécsatornának kijelentette, hogy az orosz fővárosban, ha a járványhelyzet megengedi, júliusban megnyithatnak a mozik és a színházak, továbbá engedélyezhetik a tömegrendezvényeket is. Korábban Szobjanyin a kötelező maszk- és kesztyűviselés visszavonását a védőoltás tömeges elkezdésétől tette függővé.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?