Szlávik az átoltottságról: még nem dőlhetünk hátra

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 15.

Katasztrófa

5-6 millió beoltottnál lehetünk csak biztosak benne, hogy nem fog romlani a helyzet. 

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen,  ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.

Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is.

Szlávik kijelentette, hogy Magyarország  jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy "nyugodtan hátradőljünk".

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta Szlávik János. Ugyanakkor addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható - idézte fel. Sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki. Ezért arra biztatta az embereket, hogy a második oltást is vegyék fel.

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a "preferált vakcinákból" is. Jelezte, hogy egyesek jobbnak tartanak bizonyos gyártmányúakat a többinél, pedig mindegyik megvéd a súlyos fertőzéstől.

Jelenleg hat vakcinatípus közül lehet választani, orosz azonban már nem fog érkezni.

Szlávik kitért az indiai vírusmutációra is, amely Európában elsősorban Angliában jelent meg, az oltottak körében azonban nem okozott komolyabb megbetegedést. Félő, hogy más országokba is eljut, de csak akkor tud még tovább szaporodni, ha sok ember nincs immunizálva.

A dél-afrikai és a brazil mutáció továbbra is aggodalomra ad okot, egyértelmű, hogy a nagyobb átoltottság véd meg ezektől is - jelentette ki Szlávik János.

Neked ajánljuk