Tíz oltást kapott egy férfi, aki mások helyett oltatta be magát

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 11.

Katasztrófa

Az eset egyetlen nap alatt történt, Új-Zélandon.

Tíz oltást kapott egyetlen nap alatt egy új-zélandi férfi, akit állítólag lefizettek, hogy mások helyett oltassa be magát; az egészségügyi hatóságok vizsgálatot indítottak – számolt be a Stuff című új-zélandi hírportál szombaton.

Az új-zélandi egészségügyi minisztérium oltási illetékese, Astrid Koornneef jelezte: komolyan veszik az esetet, és nagyon aggódnak. Felhívta rá a figyelmet, hogy azok, akik nem oltatják be magukat, nemcsak saját magukat, hanem barátaikat, családjukat, közösségüket, és az őket valaha kezelő egészségügyi szakembereket is veszélyeztetik.

A dpa német hírügynökség azt írta: Új-Zélandon nincs szükség fényképes azonosítóra a vakcina felvételéhez.

Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője korábban elmondta: úgy vélik, hogy az azonosítási folyamat szigorítása csökkentené az oltási kedvet. Hozzátette: azok többsége, akik nem rendelkeznek fényképes személyazonosító okmánnyal, a fokozottan sérülékeny csoportokból – hajléktalanok, idősek, fiatalok, fogyatékossággal élők – kerül ki. Megjegyezte: nem szeretnék, ha ők ezért kimaradnának az oltásból.

Új-Zélandon sok létesítménybe csak a hazai oltási igazolvány birtokában engedik be az embereket. Az ötmilliós ország lakosságának körülbelül 89 százaléka teljesen be van oltva.

Új-Zélandon eddig 12 783 fertőzöttje és 46 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk