Egy brit vizsgálat szerint 75 százalékos védelmet adhat a harmadik oltás az omikron ellen

  • narancs.hu
  • 2021. december 10.

Katasztrófa

Az első nagyobb vizsgálatból kiderül: két oltás nem lesz elég az új variáns ellen.

A harmadik, emlékeztető koronavírus elleni oltás felvétele 70-75 százalékkal csökkentheti a tünetek kialakulását a Covid új, omikron variánsának fertőzése esetén – derül ki a brit egészségügyi hatóság pénteken nyilvánosságra hozott kutatási eredményeiből.

BBC azt írja, az 581 omikron-eset alapján készült vizsgálat szerint két oltás nem ad elegendő védelmet az új, kiemelkedően magas újrafertőzési képességgel bíró mutációval szemben. A kétoltásos védelem az AstraZenecával oltottak esetén drámaian visszaesett, de a Pfizerrel oltottaknál is jelentősen csökkent a védettség.

Egyelőre nem tudjuk az omikron variánsról, mennyire hatásosak ellene a jelenleg használt vakcinák – ez az egyik első kutatási eredmény a témában.

Karikó Katalin nemrég úgy nyilatkozott, akár egy hónap alatt is tudnának új, omikron-specifikus oltóanyagot fejleszteni, és az már márciusra engedélyt kaphatna.

(BBC)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk