Több európai országban megjelent az omikron variáns, Izrael teljesen lezárja határait

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 28.

Katasztrófa

Olaszországban, Csehországban, Németországban Dániában és Ausztriában már kimutatták. A megfertőződöttek eddig enyhe tünetekről számoltak be.

Szombaton több európai ország egészségügyi hatósága is jelezte, hogy náluk is azonosítottak a koronavírus új típusú vírusvariánsával (SARS-CoV-2) fertőzötteket. Erről számoltak be Németországban, Olaszországban, Csehországban, Dániában és Ausztriában is.

Olaszországban egy mozambiki származású pozitívan tesztelt nő mintáján azonosították az omikron variánst, aki néhány napja érkezett Milánóba. Hozzátették, hogy ő és a déli Campania régióban élő családja jó egészségi állapotban vannak.

Az észak-csehországi Liberec egyik kórházának szóvivője szombat este a CT közszolgálati televízióban szintén arról számolt be, hogy 90 százalékos valószínűséggel kimutatták egy minta genomszekvenálása során az omikron variánst. Mint mondta, a mintát véleményezésre a prágai országos laborba küldték. A fertőzött esetében egy olyan nőről van szó, aki nemrég tért vissza Namíbiából átszállással Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették és a betegség nála enyhe lefolyású.

Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették, hogy alapos gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három napja tért vissza Ausztriába és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott és eddig tünetmentes.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter közlése szerint alapos a gyanúja annak, hogy kimutatták Dániában is az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személy szervezetében. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

Németországban. München városában egy olyan házaspárnál mutatták ki, amely szerdán érkezett haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Izraelben eddig egy fertőzött szervezetében mutatták ki B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikron változatot. Illetve hét másik esetet tartanak nyilván, amelyeknél fennáll az új variáns gyanúja.A variáns miatt Izrael is gyors intézkedéseket hozott: teljesen lezárja határait a külföldiek előtt. Ezzel Izrael ezzel az első ország, amely teljesen lezárja határait a potenciálisan fertőzőbb omikron variáns miatt. A vasárnap éjfélkor hatályba lépő - s még kormányzati jóváhagyást igénylő - intézkedés egyelőre két hétre szól. A hatóságok emellett ismét bevezetik a mobiltelefonos nyomkövetést a vírushordozók mozgásának feltérképezésére.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk