Az Alpok Ibizájából több száz koronavírus-fertőzött rajzott ki

Katasztrófa

Most karantén alá került az egész környék, azt sem tudni, a vesztegzárban hány fertőzött van.

Ischgl egy kedves kis település Tirolban, ahol évente több millióan megfordulnak. Javarészt két okból kifolyólag: síelni érkeznek vagy bulizni. Esetleg a kettőt egyszerre, nem véletlenül hívják a városkát „az Alpok Ibizájának”.

Az elmúlt napokban azonban Ischgl neve nem a menő partik vagy a nagyszerű síparadicsomi állapotok miatt került be a hírekbe, hanem azért, mert a koronavírus „tökéletes inkubátorának” minősült, írja a Politico csütörtöki cikkében.

Szétterjedt Skandináviában

Az első vészcsengő március 1-én kondult meg, amikor egy Münchenből Izlandra érkező repülőgép utasai közül 15-en koronavírussal fertőzöttek meg. Közülük 14-en Ischgl-ben jártak. A pozitív tesztek után Reykjavík figyelmeztette az osztrákokat, de az ottani egészségügyi hatóságok nem vették figyelembe a jelzést.

Akkor Franz Katzgraber, a tiroli terület egészségügyi hatóságának fő tisztviselője úgy fogalmazott: „orvosi szempontból igencsak valószínűtlen, hogy a fertőzés Tirolból indult.” Majd a tiroliak hozzátették, az már sokkal valószínűbb, hogy az az utas fertőzte meg a többieket, aki korábban Olaszországban járt, és akinek a tesztje szintén pozitív lett.

Ezt követően további hasonló fertőzésekre bukkantak Dániában, Norvégiában, Svédországban és Németországban. Az esetek közös nevezője a tiroli síparadicsom volt. A skandináv országokban több száz olyan fertőzöttet találtak, akik Ischgl-ben jártak, Norvégia például azt közölte, hogy az országban található 1400 esetnek nagyjából a 40 százaléka az osztrák városkához köthető. Ugyanez a helyzet Németországban és magában Ausztriában is.

false

 

Március 7-én aztán egy ischgli bár egyik alkalmazottjánál is kimutatták a koronavírust, ám még ez sem volt elég az osztrák hatóságoknak, a helyet csak akkor zárták be, amikor további 15 megbetegedést észleltek olyanoknál, akik kapcsolatban álltak a bárban dolgozó férfival.

Március 10-én végül a település összes bárját bezárták, a szállodák és a sífelvonók azonban továbbra is üzemelhettek. A vírus terjedése tehát nem állt meg, ami újabb három nap elteltével, március 13-án oda vezetett, hogy nemcsak Ischgl-t, hanem a Paznauntal névre hallgató teljes környéket le kellett zárni, karantén alá kellett vonni. A pénteki intézkedés ellenére a sífelvonók még két napig, egészen múlt vasárnapig működhettek.

A hatóság mentegetőzik

Az osztrák hatóságok mégis azt állítják, ők mindent időben megtettek, amit csak tudtak, hogy megállítsák a vírus terjedését. „Úgy gondolom, a tiroli hatóságok pontosan úgy cselekedtek, ahogy kellett” – mondta Bernhard Tilg politikus az osztrák közszolgálati televízióban. Hozzátette, csak a külföldi média próbálta úgy beállítani, mintha a koronavírus Ischgl-ből terjedt volna el, de ez szerinte nem igaz.

Werner Kurtz, a tiroli városka polgármestere a Spiegelnek nyilatkozott az ügyről, és úgy fogalmazott: ami történt, teljes katasztrófa Ischgl-nek. Hozzátette, az eset gazdasági következményeivel még nem foglalkoznak, mert ahogy eddig az áradásokkal és a lavinákkal elbírtak, úgy elbírnak ezzel a problémával is. A polgármester szerint minden szabályozást időben vezettek be.

Egyetlen nap alatt 16 ezer segélykérelem - a síturizmusnak tényleg kampó

Ausztriában már most nagy a baj. Hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezetnél. Johannes Kopf, az AMS igazgatója az Ö1 tévécsatorna Morgenjournal reggeli magazinjában elmondta, hogy csak hétfőn 16 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be a hivatalnál.

Ischgl állandói lakosainak száma nagyjából 1600-ra rúg, és körülbelül ezren dolgoznak a turisztikai szektorban – ők most mindannyian a karanténban ragadtak. Ahogy legalább két tucat osztrák turista is. A lap a hétvégén beszélt a polgármesterrel, aki akkor nem tudta pontosan megmondani, hány osztrák fertőzött lehet Ischgl-ben.

Ausztriában majdnem 1700 koronavírussal fertőzött beteg van, ennek legalább egynegyede Tirolban. Sebastian Kurz kormányfő időközben szigorú intézkedésekkel reagált a járványra, az elmúlt napokban például azt is megtiltotta a lakosságnak, hogy elhagyják az otthonaikat, a kijárási tilalmat csak néhány különleges esetben lehet feloldani.

És végre bezárták a síparadicsomokat is. A kormányfő úgy fogalmazott: nagyon sok időnek kell eltelnie, hogy Ausztriában az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba.

Nyugtassa magát Naranccsal a keserű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk