Törökországban holnaptól betiltják a lakodalmakat

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 3.

Katasztrófa

Továbbá a vírus miatt tilos lesz eljegyzési bulit és lánybúcsút tartani.

Törökországban péntektől országszerte betiltják a lakodalmakat és a hasonló vigasságokat az ismét egyre gyorsuló koronavírus-járvány megfékezése céljából – írja az MTI.

Az intézkedés kiterjed az eljegyzési szertartásokra, a lánybúcsúkra, valamint a fiúk körülmetélése utáni ünnepségekre is.

Polgári esküvőt továbbra is lehet tartani, de a dokumentum kiköti, hogy a ceremónia egy óránál tovább nem tarthat. A szertartás keretében egyúttal tilos lesz a tánc, illetve bárminemű étel, ital felszolgálása a víz kivételével. Azok pedig, akik 65 évnél idősebbek vagy 15 évnél fiatalabbak, és nem rokonai legalább másodfokon a menyasszonynak vagy a vőlegénynek, nem vehetnek részt az esküvőn.

A mostaniakhoz hasonló korlátozások múlt hét óta az ország 81 tartományából 14-ben már érvényben voltak, köztük a fővárosban, Ankarában is.

A belügyminisztérium lépését megelőzően Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az országban a napokban tetőzik másodjára a járvány első hulláma. A tárcavezető rámutatott: a vallási ünnepek és a lakodalmak során tanúsított figyelmetlenség vezetett a jelen helyzethez.

Az egészségügyi miniszter mindazonáltal jelezte, hogy jelenleg nincs napirenden a kijárási korlátozás újbóli bevezetése.

Törökországban az elmúlt napokban 1600 közelében alakul az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma, 45 körül pedig a halálos áldozatoké. A regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a 273 ezret, a halottaké pedig a 6400-at, miközben több mint 246 ezer embert már gyógyultnak minősítettek a hatóságok.

Figyelmébe ajánljuk